Güzel Memleket Adana'da Ne Yetişir?

Güzel Memleket Adana'da Ne Yetişir? içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Sizin Adana kategorisinde yer alan Güzel Memleket Adana'da Ne Yetişir? yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Adana alüvyon topraklara sahip olduğu için çok verimlidir. Hemen hemen sıcağı seven her meyve ve sebzenin yetişmesi mümkündür. Peki Adana'da ne yetişir? İşte bu sorunun cevabı...

Adana ili genelinde karpuz ve kısmen kavun, bunların yanında domates, biber, patlıcan, kabak, hıyar yetiştirilen başlıca sebzelerin ana vatanıdır. Adana'nın ekolojik koşulları dikkate alınacak olursa sebze üretim karakteristiği olarak iç ve dış piyasa için taze sebze üretimi ilk planda yer almaktadır. Sanayiye yönelik sebze yetiştiriciliği ikinci planda gelmektedir. Adana’da sebze üretimi son yıllarda önemli gelişmeler göstermekte olup; ilin önemli sebzeleri Türkiye üretimi içindeki payı itibariyle karpuz, marul, turp, hıyar, bakla, patlıcan, biber ve bamya’dır. Bunlara yakın geçmişte soğan, kornişon hıyarı, karnabahar, pırasa gibi yenileri de eklenmiştir. Özellikle karpuz ve kısmen kavun, bunların yanında domates, biber, patlıcan, kabak, hıyar tünel altında yetiştirilen başlıca ürünlerdir. Adana ilinde açıkta sebze üretimi yoğunluk kazanmış ve seracılık daha az gelişmiştir. Sera yetiştiriciliği, sebzelerin en az üretildiği ya da açıkta üretilemediği dönemlerde ürün çıkartılmasına olanak verdiği kadar, verimin yükseltilmesi, riskin en aza indirilmesi ve kalitenin arttırılması için önemli bir olanaktır. Adana ilinin bazı kesimleri iklim olarak seracılık için çok uygundur. Özellikle Yumurtalık ve Ceyhan ilçesinin sahile yakın olan kısımları seracılık için potansiyeldir.

Ayrıca Adana Ülkemizin En Önemli Tarım Merkezlerinden Biridir

Sanayiye yönelik sebze tarımında biberin salça, kornişon hıyarının turşu, bezelye, bamya, enginar, mantar, tatlı mısır ve baklanın konserve şeklinde işlenmeleri olasıdır. Sanayi sebzeciliğinin devreye girmesi ile bir yandan yöredeki sebze tarımının büyümesinin sağlarken, diğer yandan ürün arzını artırarak pazarlama – ihracat şansını da yükseltecektir. Bölgede sebze tarımı büyük ölçüde açıkta yapılmaktadır. Bununla birlikte plastik alçak tünellerde yetiştiricilikte önemli boyuttadır. Alüvyonların getirdiği verimli toprakları nedeniyle senelerdir bir cazibe merkezi olan, ülkenin en verimli ovalarından Çukurova'da buğday, ayçiçeği, zeytin, nar, mısır, narenciye (portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, patates, domates, biber, marul, lahana, soğan, pirinç, soya, pamuk, üzüm, yerfıstığı, bakla, börülce, fasulye, hıyar, badem, karpuz, kavun, yenidünya gibi birçok ürün üretilmektedir. Sizinde aklınıza geleceği gibi bu ürünlerin en önemlisi pamuktur. Ortaçağa kadar pamuğu tanımayan Avrupalılar pamuğu ilk gördüklerinde bunun bir tür yün olduğunu sanmışlar. Afrikalılar ise pamuk tarımını ve pamuktan iplik yapımını Hindistan’la ticaret yapan Araplar’dan öğrenmişler. Amerika’nın keşfiyle birlikte Yenidünya’ya gelen Avrupalı göçmenler de kısa bir süre sonra pamuk yetiştirmeye başlamışlar. Giderek artan pamuk üretimine karşılık, liflerin tohumlardan aynlması işleminin elle yapılıyor olması pamuğun işlenip satılmasını çok yavaşlatıyormuş. Detaylı bilgi için https://www.adana.com/beyaz-altin-olarak-bilinen-pamuk-18972.html sayfamızı ziyaret edebilrsiniz.

Peki Adana'nın Bitki Örtüsü Nedir?

Adana dediğimiz gibi Akdeniz bölgesinin iklim özelliklerini taşımaktadır. Bu yüzden doğal olarak bitki örtüsü makidir. Adana da bulunan bazı maki türleri ise ; menengiç, funda, akça kesme, sakız ağacı, erguvan, çınar, yabani zeytin ve zakkumdur. Adana da görülmekte olan maki bitki örtüsü yaklaşık 800 metreye kadar geçerli olmaktadır. 800 metre ile 2000 metre arasında çam, meşe, göknar, ardıç, sedir gibi ağaç türleri görülmektedir. 2000 metreden sonra ise alp çayırları görülmektedir.

Güzel Memleket Adana'da Ne Yetişir? içeriği, 29 Ocak 2019 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha