Adana Varda Köprüsü
Adana Varda Köprüsü içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Yeni Mekanlar kategorisinde yer alan Adana Varda Köprüsü yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.
Adana şehirinin Karaisalı kazasında bulunan yöre halkı tarafından “Koca Köprü’ diye hatıralan, tarihi Alman köprüsü (Varda Köprüsü) 1900’lü senelere dayanan bir geçmişe sahip. Görülmeye değer tarihi köprü hali hazırda kullanımda.
Bağdat Demir yolu projesi Osmanlı topraklarını bir baştan bir başa kat edecek büyük bir projeydi. Alman köprüsü, Berlin-Bağdat-Hicaz Demir yolu, tarihteki ipek yolunun yerini alarak, Batı ile Doğu’nun ehemmiyetli köprüsü olarak 1900’lü senelerin başında Almanlar tarafından yapıldı. 1888 seneninde II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imza adan sözleşmeyle Bağdat demir yolu inşaatı Almanlara verildi. Alman Deustche Bank’ın ayırdığı krediyle 15 senede bitiren demir yolunun en zor bölümü Toroslarda ortaya çıktı. Proje dahilinde Haydarpaşa’dan Bağdat-Halep-Şam’a kadar demir yolu ağı kurulması öngörüldü. Projeyle Osmanlı’nın asker, eşya ve yolcu taşıması; Almanların da ihtiyaç duyduğu petrol kaynaklarına erişmesi tasarılandı. Toros dağlarındaki demir yolu yapımı 1900’lü senelerde başladı. O senelerde ana üs olarak kullanılan en ehemmiyetli ve zor geçiş noktası olan Belemedik bölgesinde, 1905 ve 1918 seneleri arasında yüzlerce tünel, köprü ve Varda Viyadüğü yapımı gerçekleştirilmiş. Pozantı kaza Belemedik ve Hacıkırı arasında toplam 16 tünel yapılmıştır. Bunların en uzunu 3.000 784 en kısası 75 metredir. ALMAN KÖPRÜSÜNÜN YAPIM Alman köprüsü diye bilinen “Varda Köprüsü” tarihi yapıt niteliği ile birlikte bu arada bir mühendislik mükemmeli. Alman köprüsü; kargir köprü türünden. Dört ana ayak üzerinde heyeti, 172 metre uzunluğunda olan köprünün, orta ayak yüksekliği 99 metre. Köprünün ayakları çelik mesnet türünde olup, dış kaplaması taş örme tekniği ile yapılmış. Alman köprüsünün yapımına 1907 seneninde başlanmış ve demir yolu köprüsü inşaatı 1912 seneninde bitirilmiş. Köprü ayaklarında bakımlarının yapılabilmesi için dört ayağın içerisinde ayrı ayrı bakım merdivenleri mevcut. Yapımı 5 sene süren tarihi köprünün inşatı esnasında 21 işçi ve bir alman mühendis can vermiş. Bağdat Tren Hattı’nın bu zorlu mertebesini, yıllar süren çalışma neticesi başarıyla bitiren Almanlar, bu çalışmalar kapsamında keskin bir vadinin iki ucunu birbirine bağlayarak erişimi daha kolay hale getirmek için 200 metre uzunluk ve 99 metre yüksekliğiyle anıtsal bir görünüme sahip Varda Köprüsü’nü de yapmışlar. Alman köprüsü civarında bugün araç erişimi için kullanılan arka arkaya iki tünel ve bugün kullanılmayan köprü ayakları da bulunur. Varda Köprüsü’nün inşasından önce geçiş için kullanılan ancak “U” şeklindeki formu hasebiyle bir trenin geçişinde yüksek riziko oluşturan bu daha önceki yol, vadinin dolaysız olarak geçilmesine olanak sağlayan Alman köprüsünün inşaatı bitirdikten sonra kullanımdan kaldırılmış.Adana Varda Köprüsü içeriği, 19 Ekim 2018 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0