Adana Atatürk Evi Müzesi Hakkında Bilgi

Adana Atatürk Evi Müzesi Hakkında Bilgi içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Adana Atatürk Evi Müzesi Hakkında Bilgi yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Adana Atatürk Evi Müzesi, adından da bilineceği üzere Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Mart 1923'te eşi ile birlikte, Adana'ya geldiğinde misafir edildiği ev müzeye çevrilmiştir.

    Seyhan Caddesi üzerinde 19.yy.'da yapılmış geleneksel Adana evlerinden biri olan ev, Ramazanoğulları'ndan Suphi Paşa'nın evi olup Atatürk'ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiştir. Bu özel ev Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği'nce zamanın Kolordu Komutanı Bedrettin Demirel'in önderliği ve halkın yardımıyla kamulaştırılmıştır. Kamulaştırılan binanın restorasyonu yapılmış ve 1981 yılında Müze Müdürlüğü'ne bağlı bir müze olarak hizmete açılmıştır. Etnoğrafik ürünler, döneme ait gazete arşivleri sergilenmektedir. Ayrıca Hatay'ın kurtuluşunu anlatan özel bir oda bulunur.

Adana Atatürk Evi;

İki katlı, çıkmalı, kırma çatılı, kagir bir binadır. Bu özellikleriyle bina bakanlık tarafından 'Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı' olarak tescillenerek koruma altına alınmıştır. Müze evin alt katında; çalışma odası ve kütüphane vardır. Üst katında ise; sofa, yatak odası, çalışma odası, basın odası, mücahitler odası, oturma odası, Hatay odası, silah odası, yaver odası, Kuva-yi Milliye odası bulunmaktadır.   Atatürk'ün Adana'ya gelişi her yılın 15 Martında resmî törenle bu binada kutlanmaktadır. Alt Kat Çalışma Odası: Kurtuluş Savaşı sırasında ve sonraki yıllarda çıkan yerel gazetelerden Yeni Adana, Türk Sözü, Çukurova, Dirlik gazetelerinin yer aldığı bölümdür. Kütüphane: Osmanlıca ve Türkçe (Latin harfleriyle) yazılı 2000'e yakın kitap vardır. Kitapların çoğu bağış yoluyla sağlamıştır. Üst Kat Sofa: Emekli subay Nevzat Duruak tarafından yapılmış olan Atatürk'ün mumdan heykeli yer almaktadır. Yatak Odası: Pirinç karyola, sim işlemeli yatak, masa örtüsü, ayrıca Maraş işi iki koltuk ve elbise dolabı bulunmaktadır. Çalışma Odası: Maraş işi koltuk, masa, sandalye, telefon, dolap ve Atatürk' ün portresi bulunmaktadır. Basın Odası: Vitrin içerisinde Yeni Adana Gazetesi'nin ciltlenmiş Pozantı nüshaları ve çalışanlarının çerçeveli resimleri bulunmaktadır. Mücahitler Odası: Gani Girici'nin ve bazı mücahitlerin portreleri, Gani Girici' ye ait madalya ve Atatürk'ün ölüm anına, 9:05'e ayarlanarak durdurulmuş bir saat bulunmaktadır. Oturma Odası: Cevizden sandalye, nargile, madeni mangal, kilim ve halılar bulunmaktadır. Hatay Odası: Atatürk Adana'ya geldiğinde, Ayşe Fıtnat hanımın başkanlığında bir grup Fransız işgalindeki Hatay'dan gelerek Atatürk' ün huzuruna çıkmış ve ona siyah gül hediye etmiştir. Buna karşılık, Atatürk de "Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz." demiştir. Bu olayı anlatmak için mankenler konmuştur. Ayrıca ceviz oymalı sehpa, Türk bayrağı ve Hatay'dan gelen heyetin çeşitli boylarda fotoğrafları bulunmaktadır. Silah Odası: Tip  ve boyutları değişik tüfekler, tabancalar, paşa apoleti, Atatürk' ün doğduğu evin maketi, Anıtkabir'e Osmaniye'den giden taşın numunesi ve vitrin içerisinde çeşitli yıllara ait madeni paralar bulunmaktadır. Yaver Odası: Atatürk'ün yaverinin kaldığı oda içerisinde pirinç karyola, sim ve gümüş işlemeli yatak örtüsü, ceviz kaplamalı elbise dolabı, madeni ibrik ve leğen bulunmaktadır. Kuva-yi Milliye Odası: Atatürk, İsmet İnönü ve Kuva-yi Milliye döneminde emeği geçen ve Kuva-yi Milliye hareketini başlatanların büstleri bulunmaktadır. Adres: Yenibaraj Mh. Bülent Angın Blv. 68052. Sk, 01150 Adana/Türkiye Telefon: 0553 357 0022  

Adana Atatürk Evi Müzesi Hakkında Bilgi içeriği, 10 Aralık 2018 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha