Adana'da Ne Yapılır, Nerelere Gidilir

Adana'da Ne Yapılır, Nerelere Gidilir içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Adana'da Ne Yapılır, Nerelere Gidilir yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Türkiye'nin en büyük illeri arasında bulunan Adana şehrimizin gezilecek yerlerini sizin için derledik

  • Adana Tarihi Büyük Saat Kulesi
Büyük Saat Kulesi Adana'nın Seyhan ilçesinin Ali Münif Yeğenağa caddesinde bulunmaktadır. Büyük Saat Kulesi inşası döneminde Osmanlı Devleti'nde de birçok saat kulesi vardır fakat bu kule 32 metre uzunluğu ile şuanda Türkiye'nin en büyük saat kulesidir. Fransızların Adana'yı işgali sırasında Ermeniler tarafından yağmalanıp tahrip edilen kule Cumhuriyet döneminde onarılmıştır. Kulenin içinde hem yukarı çıkan hem de yerin altına inen bir merdiven bulunmaktadır. Söylentiye göre yerin üstünde olduğu kadar bir o kadar da yerin altında bu kulenin temelleri vardır. Adana'yı gezmeye geldiyseniz tarihe ve tarihi yapılara ilginiz varsa Büyük Saat kulesi gidip görmek adına sizin için kaçınılmaz bir fırsat olacaktır. Büyük Saat'in inşasına Ziya Paşa döneminde 1882 başlanmıştır. Fakat inşanın tamamlanması Abidin Paşa zamanında olmuştur. Büyük saat tarihte modernleşmenin bir sembolü olarak görülmüştür. Kule kesme taşlardan yapılmıştır. Büyük saatin örme işlemleri oldukça zor ilerlemiş ve ciddi bir el emeği harcanmıştır. Küçük taş tuğlalardan imal edilen kule tamamlandıktan uzun bir süre sonra Almanya'dan saat makineleri getirilerek restore edilmiştir. Oldukça sağlam olan kulenin sağlamlığının en büyük kanıtı da 1998'delki büyük Adana depreminde bile ayakta duruyor olmasıdır diyebiliriz.
  • Adana Arkeoloji Müzesi
Adana'nın ve bütün Çukurova'nın tarihi eserlerinin sergilendiği Adana Arkeoloji Müzesi, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuştur. Bu nedenle Türkiye'nin en eski on müzesinden birisidir. İlk olarak çevredeki sütun, sütun başlıkları ve lahitlerin Polis Dairesinde toplanmasıyla kurulan Adana Arkeoloji Müzesi'si, Adana'lı Alyanakzade Halil Kamil Bey'in müdür olarak atanması ve başarılı çalışmaları sonunda, 1928'de Taşköprü'nün başındaki şimdi yıkılmış olan Cafer Paşa Camii'nin Medresesi'nde ziyarete açılmıştır. 1950 yılında, Kuruköprü'de şimdiki Etnografya Müzesi'ne taşınmıştır. Özellikle Tarsus/Gözlükule (1934), İçel/Yumuktepe (1936), Ceyhan/Sirkeli (1938) ve Yüreğir/Misis (1958) höyüğü kazılarında bulunan, Çukurova'nın ilk çağlarına ait seçkin eserler müzede toplanmıştır. Müzenin etnografik eser açısından zenginleşmesine Müze Müdürü Ali Rıza Yalman'ın (Yalkın) büyük katkıları olmuştur. Müze 5 Ocak 1972 yılında şimdiki binasına taşınmıştır. Adana Arkeoloji Müzesi'nde 17.071 adet arkeolojik eser ve 26.547 adet sikke bulunmaktadır. Pazartesi dışında her gün 08.30-12.30 / 13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
  • Adana Atatürk Müzesi
Adana Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi, Seyhan Caddesi üzerinde 19. yy.da yapılmış geleneksel Adana evlerin dendir. İki katlı, çıkmalı, kırma çatılı, kagir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle yapı Bakanlıkça "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır. 15 Mart 1923'te Atatürk eşi ile birlikte Adana'ya geldiğinde, Ramazanoğulları'ndan Suphi Paşa'ya ait olan bu binada ağırlanmıştır. Bina Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği'nce zamanın Kolordu Komutanı Bedrettin Demirel'in önderliği ve halkın yardımıyla kamulaştırılıp restorasyonu yapılmış ve 1981 yılında Müze Müdürlüğü'ne bağlı bir müze olarak hizmete açılmıştır. Atatürk'ün Adana'ya gelişi, her yıl 15 Mart'ta resmi törenle bu binada kutlanmaktadır. Pazartesi dışında her gün 08.30-12.30 / 13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
  • Misis Mozaik Müzesi
Misis Mozaik Müzesi Adana Ceyhan arasındaki tarihi İpek Yolu üzerinde, Adana'ya 26 km. uzaklıktadır. Burada sergilenen eserler arasında Misis antik kenti sınırları içerisinde yer alan bir bazilikaya ait zemin mozaikleri de vardır. Eser 1956 yılında Misis Höyüğü'nde kazı yapan Alman arkeoloji heyetinden Prof. Dr. H. Theodor Bossert ile Dr. Ludwig Budde tarafından ortaya çıkarılmıştır. Mozaiğin tam ortasında bir masa veya sehpa şeklinde yapılmış bir kümes ve etrafında Nuh Peygamber'in tufanda gemisine aldığı 23 adet kuş ve kümes hayvanları, bu grubun etrafında ise vahşi ve evcil hayvanlar yer almaktadır. Eser M.S. 4. yüzyıla aittir. Misis Mozaik Müzesi'nde; Misis Höyüğü'nde yapılan kazılar sonucu elde edilen kimi eserler de sergilenmektedir.
Pazartesi dışında her gün 08.30-12.30 / 13.30-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
  • Yumurtalık Plajı
Adana’nın Yumurtalık ilçe merkezinde bulunan Yumurtalık Plajı Adana’da en çok ziyaret edilen plajdır. Mavi bayrağın dalgalandığı plajın sahil boyunda yaz turizmine katkı sağlayan işletme, otel ve pansiyonları sayesinde günübirlik veya konaklama yaparak harika bir zaman geçirebilir ve yazın keyfini çıkartabilirsiniz.
  • Adana Taş Köprü
Seyhan Nehri üzerindedir. IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) bazı eklerle Adana Kalesine birleştirmiştir. IX. yüzyıl başında Harun Reşit’in oğlu olan 7. Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onartılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847), Adana valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım, 1949 yılında yapılmıştır. 319 m. uzunluğunda ve 13 m. yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14’ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünya’nın halen kullanılan en eski köprüsü olarak bilinmektedir.

Adana'da Ne Yapılır, Nerelere Gidilir içeriği, 07 Kasım 2018 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha