Adana Gezilecek Noktalar

Adana Gezilecek Noktalar içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Adana Gezilecek Noktalar yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Birbirinden farklı onlarca farklı etnik kültürün bir arada yaşadığı Adana, aslında ülkemizin küçük bir minyatürü gibidir. Adana’nın bu kadar geniş bir yelpazede sahip olduklarının en önemli sebeplerinden birisi ise belki de sahip olduğu binlerce yıllık medeniyet geçmişi. Bu yüzden eğer Adana’ya gidecek olursanız binlerce yıl öncesinden başlayan bir tura çıkacağınızdan emin olabilirsiniz.

Peki Adana’da hanGi noktalara gidilmeli ? Adana gezilecek noktalar nereler? İşte Adana merkezde ve çevresinde gezilecek yerler hakkında bilgi veren listemiz. SABANCI MERKEZ CAMİ Sabancı Merkez Cami, konumu itibariyle Adana’da bulunan ana arterlerin, demir yolunun ve Adana’yı çevre il ve ilçelere bağlayan yolların kesim noktasında ve yüksek minareleriyle uzaktan görünüyor olması nedeniyle, şehrin adeta sembolü haline gelmiştir.1998 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Sekiz fil ayağı üzerine oturturulan 32 metre çapındaki ana kubbesi sayesinde Türkiye’nin yerden yüksekliği en fazla olan en geniş kubbeli camisi olarakda biliniyor. Sahip olduğu yüksek minareleriyle şehrin sembollerinden biri ve bu minareler neredeyse şehrin her yerinden görülebiliyor. Adana geldiğinizde gezipte pişman olmuyacağınız noktalardan biridir.

ADANA ARKEOLOJİ MÜZESİ Adana Müze Kompleksi'nin ilk etabı olan Arkeoloji Müzesi'nde, arkeolojik ve etnografik eserler ile tarım ve sanayide kullanılan alet ve makinelerin arasında yer aldığı 2 bini aşkın eser görülüyor. Yaklaşık üç yıl önce Seyhan ilçesinde 1907'de yapılan Milli Mensucat Fabrikası'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından müze kompleksinin açılışı yapılmıştır. Arkeolojik eserlere ilgiliyseniz gözden kaçırmıycağınız noktalardan biri olarak görülüyor. ANAVARZA KALESİ VE ANTİK KENTİ Merkezden biraz uzaklaşma imkanınız varsa Ceyhan’daki Anavarza Kalesi ve Antik Kenti’ne bir yolculuk yapabilirsiniz. Şu an antik kentten geriye çok sağlam eserler kalmamış olsa da kale  ilk günkü gibi sapasağlam durmaktadır. Ayrıca İmparator Nero döneminde Roma ordusunda görev yapan, yazmış olduğu De Materia Medica isimli beş ciltlik eserin 18. yy.'a kadar bütün modern ülkelerin tıp fakültelerinde temel eserlerden biri olarak okutulan, dünyaca ünlü farmakolog Dioskurides'in Anavarzalı olması da kentin dünya bilim tarihine katkısı açısından dikkate değerdir. Feke Kalesi 12. yüzyıldan günümüze kadar gelebilmiş olan kale, yapısı kadar sahip olduğu manzara ile de muazzam bir güzelliğe sahiptir. İçerisinde yer alan havuz ve hamamlarla birlikte düşünüldüğünde bu kadar bir lükse düşkünlüğün olduğu başka bir kale bulmak çok zordur. Kale içerisinde yapı kalıntılarının izleri bulunmaktadır. Tek giriş kapısı güney yönündedir. Hasan Ağa Cami Tek bir çivi bile kullanılmadan yapılmış olması ile  Adana'da herkesin bildiği bir camidir. Mescidin kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Ama Hasan Ağa 1519 tarihlerinde vefat etmiştir. Bu mescitle beraber bir sıbyan mektebi yaptırmış olup, o yapı günümüze ulaşamamıştır. Mescit Çarşıkapı meydanında olup Divanyolu ile Gedikpaşa Caddesinin kesiştiği noktadır. Sokağın diğer köşesi ise Merzifonlu Kara Mustafapaşa Külliyesi bulunmaktadır.Kaliçeci Hasan Ağa Camii, çeşitli tarihlerde hasar görmüş ve onarımlar geçirmiştir. Gedikpaşa yangınında tamamen yanmış, 1751 yılında Sadrazam Köse Mustafa Paşa tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1868 yılında, Muhzkemzt-ı Maliye Komisyon üyesi Mustafa Rıfat Efendi tarafından üçüncü defa yenilenmiştir. Ancak caminin ilk yapıldığındaki özelliklerinden günümüze de hiçbir şey kalmamıştır. Şar Antik Kenti Önemli olmasının sebebi Bizanslılardan kalma olduğu içindir. Kubbesi yıldırım düşmesiyle yıkılmış olan bu tapınak muntazam yontulmuş gayet iri taşlarla inşa edilmiştir. "Kilise Mahallesi" diye anılan yerdeki bu Hristiyan tapınağının ayakta kalan tek bölümü apsis kısmına ait 5 metre yükseklikteki duvardır. Bu binaya ait yerdeki taş bloklar üzerinde çeşitli geometrik motifler ile biri üzerinde bir haç şekli görülür. Romalılar zamanında Hieropolis adıyla anılan bu yerde başka bina kalıntıları, rölyefler ve kitabeler ile sütun, sütun başlığı, arşitrav ve kemer gibi çeşit çeşit mimari öğeler görülmektedir.

Tarihi Kazancılar Çarşısı Adana'ya kadar gelmişken Kazancılar Çarşısı görülmeden gidilmez. Adana’dan eli boş dönmek istemiyorsanız alışverişinizi de buradan yapabilirsiniz. Böylelikle gezdiğiniz yerlerin yanında sevdiklerinize küçük hediyeler götürerek onları mutlu edebilirsiniz. Şehrin tarihi bölümleri, çarşıları ve müzelerini kısa ve öz yazılarla derledik.  

Adana Gezilecek Noktalar içeriği, 18 Aralık 2018 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha