Güzel Adana'nın Güzel Yaylaları

Güzel Adana'nın Güzel Yaylaları içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Sizin Adana kategorisinde yer alan Güzel Adana'nın Güzel Yaylaları yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Adana ilindeki yaylalar yerel halkın yazları sıcak geçmesi nedeniyle geleneksel olarak ilgi duyduğu ve yaz aylarında uzunca bir süre konakladığı kesimlerdir.

Adana yaylaları sadece bir konaklama ve doğa değeri değil aynı zamanda geleneksel bir kültür hazinesidir. Yöre halkının özenli ürünleri olan kilimleri, halıları, tahta ve bakır işletmeciliği gittikçe artan bir biçimde ülke çapında tanınmaktadır. 3 tarafı dağlarla çevri Adana ilinin güney bölümündeki ilçeleri hariç tüm ilçelerinde yaylalar mevcuttur. Pozantı, Karaisalı, Aladağ, Kozan, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ilçelerinin tümünde yaylalar mevcuttur.

POZANTI İLÇESİ

  • Akçatekir Yaylası
Ulaşım: Adana-Ankara E5 karayolunun 107. kilometresinde, yolun her iki yakasında çok geniş bir alana yayılmış olan yayla Pozantı ilçesine 7 km uzaklıktadır. Şehirlerarası otobüsler ve Adana ve Tarsus'tan yaylaya yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve minibüs yaz-kış günün her saatinde gidilebilir. Özellikleri: Tekir Yaylası, Bürücek ve Eski Konacık yaylaları, Akça Tekir beldenin birer mahallesi konumundadır. Çam, ardıç ve meyve bahçeleri arasında kurulmuş olan yaylada, yayla mimarisine uygun ahşap yapıların yanında çok sayıda mimari tarzın her türlü örneklerini görmek mümkündür. Yaylanın kuzey ve güneyinde bulunan ve yaylaya 2 km mesafede Osmanlı tabyaları ile Orman İşletme Müdürlüğü'nce koruma altına alınarak, üretilen Yaban Keçileri Üretme İstasyonu diğer kültürel değerlerdir. Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada kamp yapmanın dışında, 7 km uzakta bulunan Pozantı ilçesindeki turistik tesislerde konaklanabilir.
  • Belemedik Yaylası
Ulaşım: İl merkezine 117 km Pozantı ilçesine 10 km uzaklıkta bulunan bu yaylaya tren veya Anbaş köyü içinden geçen stabilize yol ile ulaşılmaktadır. Özellikleri: Zengin doğa manzarası tamamen bakir durumdadır. Ayrıca I. Dünya Savaşında burada görev yapan Alman personelden kalan yapılar ve mezarlık mevcuttur. Çakıt Çayı kıyısında kurulmuş yörenin taştan ve ahşaptan yapılmış yayla evlerinde konaklanmaktadır. Yaban hayatı yönünden zengin olan yaylada yabankeçisi, yabandomuzu ve yırtıcı kuşlar gözetlenebilir. Konaklama-Yeme-İçme: Doğa fotoğrafı çekmek, kamp kurarak tatil yapmak isteyenlerin, ihtiyaçlarını beraberinde götürmeleri gerekmektedir.
  • Armutoğlu Yaylası
Ulaşım: İl merkezine 119 km Pozantı ilçesine 17 km uzaklıktadır. Pozantı-Ankara yol ayrımından doğuya doğru (Sarımsak Dağı) dönülerek 13 kilometrelik çam ve köknar ormanları içinden geçilerek ulaşılır. Ulaşımı tamamen özel araç ile yapılmaktadır. Özellikleri: Yaylada bulunan arazilerin çoğunluğu orman alanıdır. Tamamen bakir durumda olan yayla, sedir, köknar, ardıç ağaçları ve kır çiçekleri ile iç içedir. Sarımsak Dağı’nın eteğinde bulunması nedeniyle yaban hayatı bakımından da çok zengindir. Doğa ile baş başa buz gibi akan pınarların başında çadır kurarak kamp yapmak, çevrede bulunan yaban hayatını incelemek ve görüntülemek isteyenlerin tercih edeceği bir yayladır. Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yapı bulunmamaktadır. Kamp yapacakların çadır ve t
  • Asar Yaylası
Ulaşım: Pozantı-Çamardı karayolunun 14. kilometresinden kuzeybatıya (sola) dönülerek 1,5 km stabilize yolla ulaşılır. Özellikleri: Yörenin yayla mimarisine uygun ahşap ve taşlardan yapılan yayla evleri, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleriyle iç içedir. Yaylada elektrik mevcut olup isteyenler Pozantı ilçesinden minibüsle gidebilir, kamp kurarak piknik yapabilirler. Konaklama-Yeme-İçme: Çevreyi incelemek ve tatil yapmak isteyenler, malzeme ve yiyeceklerini beraberinde götürmelidir.
  • Fındıklı Köyü Yaylası
Ulaşım: Pozantı - Çamardı karayolunun 10. kilometresinde bulunan yaylaya günün belirli saatlerinde Pozantı ilçesinden minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır. Özellikleri: Yayla köyü, bağlar ve bahçeler arasına kurulmuştur. Konaklama-Yeme-İçme: Kır kahveleri, bakkal ve sağlık ocağının hizmet verdiği yaylada kamp kurarak piknik yapılabilir.

KARAİSALI İLÇESİ

  • Kızıldağ Yaylası
Ulaşım: Karaisalı ilçesinden 27 km asfalt yolla ulaşılır. Özellikleri: Adını Kızıldağ'dan alan yaylaya, yöre halkı yoğun olarak rağbet etmektedir. Elma, armut, kiraz, vişne, ceviz ağaçları ile içice olan yaylada yaban hayatı da oldukça zengindir. Kızıldağ'a yaya yürüyüş yapılabilir. Yaban hayatı incelenerek fotoğraf çekilebilir Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada, kır kahveleri, kır lokantaları bakkallar, fırınlar, kasaplar hizmet vermektedir.

ALADAĞ İLÇESİ

  • Ağcakise, Başpınar, Bıcı ve Kosurga Yaylaları
Ulaşım: Birbirine kısa mesafede (3-5 km) bulunan yaylalara stabilize yolla ulaşım sağlanmaktadır. Özellikleri: Bakir durumda olan bu yaylalar ormanlık alan içinde kurulmuştur. Çadırlı kamp kurup doğa fotoğrafları çekmek, orman içinde küçük gezinti yapılabilir. Zehli Kalesini yakın çevrede görülebilecek yerlerdendir. Konaklama-Yeme-İçme: Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.
  • Meydan Yaylası
Ulaşım: Aladağ ilçesi’ne 6 km uzaklıkta olan yaylaya stabilize yolla ulaşılmaktadır. İlçeden minibüs ve taksi bulunabilir. Özellikleri: 1.700 m rakımda bulunan yayla, ardıç, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içedir. Telefon ve elektriğin mevcut olduğu yaylada, yayla mimarisine uygun ahşap ve taş yapılarda konaklanmaktadır.

FEKE İLÇESİ

  • İnderesi Köyü
Ulaşım: Feke ilçesinden 59 kilometrelik güzel manzaralı stabilize yolla ulaşılır. Özellikleri: Tamamen bağ ve bahçeler arasında kurulmuş olan yaylada otantik köy yaşamını bulmak mümkündür. Alt yapısı tamamlanmış olan yaylada Sağlık Ocağı, Jandarma Karakolu hizmet vermektedir. Köy halkı tarafından Yahyalı tipi halı, kilim, çorap dokunarak satılmaktadır. Köyün çevresinde, çadırlarda konaklayarak hayvanlarını otlatan Yörüklerin misafiri olunabilir kısa bir süre için yaşamları paylaşabilir, rengarenk çiçeklerle kaplı kırlarda dolaşarak, çobanların yanık kaval seslerini dinleyebilmektedir. Konaklama-Yeme-İçme: Kır lokantaları, bakkal, fırın bulunmaktadır.

TUFANBEYLİ İLÇESİ

  • Kürebeli Yaylası
Ulaşım: Tufanbeyli ilçesinin kuzeyine düşen yaylaya 10 km stabilize yolla ulaşılmaktadır. Özellikleri: Tamamen bakir durumda olan yaylada, sulama amaçlı bir gölet bulunmaktadır. Kır çiçekleri ve çayırlarla kaplı olan yaylada kamp kurup, piknik yapılabilir. Konaklama - Yeme - İçme: Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

SAİMBEYLİ İLÇESİ

  • Çatak Yaylası
Ulaşım: Saimbeyli -Tufanbeyli kara yolunun 2. kilometresinden sola dönülerek bahçeler arasından geçen 3 kilometrelik stabilize yolla ulaşılmaktadır. Saimbeyli'den belediye otobüs seferleri bulunmaktadır. Özellikleri: Dağ yamacından akan küçük şelalelerin beslediği anıt çınar ağaçlarının gövde ve dalları üzerine kurulmuş çardaklarda piknik yapılabilen çok güzel bir yayladır. Bol su kaynakları olan Çatak yaylası, Saimbeyli ilçesinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Konaklama-Yeme-İçme: Orman işletmesine ait küçük bir dinlenme tesisi bulunmaktadır.
  • Obruk Yaylası
Ulaşım: Saimbeyli - Tufanbeyli - kara yolunun 35. kilometresinde yolun her iki yanında yer almaktadır. Özellikleri: Yörükler tarafından tercih edilen yayla tamamen bakir durumdadır. Ardıç, karaçam, sedir ağaçları ve kır çiçeklerinin çevrelediği ekilebilir alanlar, buğday ve arpa ile kaplıdır. Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yapı bulunmamaktadır. Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Güzel Adana'nın Güzel Yaylaları içeriği, 02 Mayıs 2019 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha