Geleneksel Adana Evi Müzesi

Geleneksel Adana Evi Müzesi içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Yeni Mekanlar kategorisinde yer alan Geleneksel Adana Evi Müzesi yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Adana’nın merkezinde, ulaşım açısından çok kolay bir noktada yer alan  müze, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yolu Adana’ya düşenlerin gezi rotasına mutlaka dahil etmesi gereken bu müzede, Çukurova’nın yerlileri olarak da anılan Türkmen ve Yörük ailelerin gündelik yaşamlarında kullandıkları eşyalar sergileniyor. Farklı bölümlerden oluşan, etnografik ve taş eserlerin sunulduğu müzenin nostaljik havasının sizi de geçmişe götüreceği konusunda hemfikiriz.

 

Adana Etnografya Müzesi Hakkında Bilgi

Geçmişte Eski Müze adıyla bilinen Adana Etnografya Müzesi, 1924 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmış. Müze binası, 1845 yılında Kuruköprü Mahallesi’nde kilise olarak inşa edilmiş. Sonraki yıllarda terk edilen bina, 1924 yılında arkeoloji ve etnografya eserlerinin sergilendiği müze olarak yeniden faaliyete açılmış. 1972 yılına gelindiğinde, eserlerin yeni müze binasına taşınmasının ardından kilise restore edilmiş. Bina son olarak 1983 yılında Etnografya Müzesi’ne dönüştürülmüş. Yazının başında da belirttiğimiz gibi, müze binası çok fazla dikkat çekmiyor. Hatta yoldan geçen birine müzenin nerede olduğunu sorsanız, “bilmiyorum” cevabı alabilirsiniz. Binanın özellikle ana caddeye bakan kısmının mimarisi oldukça sade, arka taraftaki girişinde ise bazı detaylar göze çarpıyor. Ancak ne yazık ki ön taraftaki cadde ne kadar kalabalıksa, arka taraftaki cadde ise bir o kadar sakin ve sessiz. Müzenin hem ön hem de arka tarafındaki girişinde bazı süslemeler bulunuyor. 2775 adet etnografik eserin sergilendiği bu müzenin ismi, 2016 yılının ilk günlerinde “Adana Kuruköprü Kilisesi Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi” olarak değiştirilmiştir.

Geleneksel Adana Evi Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi

Farklı bölümlerden oluşan Adana Etnografya Müzesi’nde, Çukurova köylerinde ve Toroslar’da yaşayan Türkmen ve Yörük ailelerin yaşamlarından izler taşıyan eşyalar teşhir ediliyor. Hazırsanız, müzenin bölümlerinde kısa bir tura çıkarak sergilenen eserlere birlikte bakalım!

Etnografik Eserler

Türkmen ve Yörüklere ait kültürel eşyaları temsil eden eserler Istar Bölümü, Yörük Çadırı, Şark Odası, Panolar ve Vitrinlerde sergileniyor. Istar Bölümü: Bu bölümü ziyaret ettiğinizde; ıstar, ılkıdır, kirmen, kirkit, el dokuma tezgahları, mekik, yay, kirkit, çıkrık ve duvarda kilim örneklerini inceleyebilirsiniz. Yörük Çadırı: Çukurova’da yaşayan Yörüklere ait eşyaların sergilendiği bu bölümde; çeyiz çuvalları, duvar yastıkları, keklik kafesi, fener, tüfek, barutluk, kilimler, hızman ve yerde keçeler bulunuyor. Tüm bu eşyalar kurulmuş halde olan kara kıl çadırının içinde sergileniyor. Çadırın önünde ise; ağaç su kabı, yayık, deriden yapılmış çarık ayakkabı, dibek ve yayık, haviye ve kaşıklık bulunuyor. Çadırın sol tarafında; deri yayık başında Türkmen kızı, duvarda eli belinde olan koçboynuzu motifli kilim ve el değirmeni yer alıyor. Şark Odası: Bu bölümde; ortada bir mangal ve giyinmiş, kuşanmış Türkmen kızı mankeni sergileniyor. Duvarda ise geyik derisi ve yazılı bakır tepsi bulunuyor. Panolar: Panolarda Toros Dağları’nda yaşayan aşiretlere ait cicim, sumak, el dokuma, zili, ilikli, halı, seccade, çeyiz çuvalı, heybe, yastık ve düz dokuma kilim örnekleri teşhir ediliyor. Geleneksel Adana Evi Müzesi’nde 10 adet vitrin bulunuyor. Ziyaretiniz sırasında bu vitrinlerde aşağıdaki eserleri görebilirsiniz. Vitrin 1: Bakır kahve ibriği, gelin takunyası, ham deri çarık, kirkit, mangal, güneş ölçme aleti, zemzem takımı, ahşap kahve değirmenleri, körük, hedik, keserler ve ellik Vitrin 2: Aşiret zurnaları, ney ve kaval Vitrin 3: Bilezikler, kolye ve altın küpe Vitrin 4: Gümüş kemerler ve kemer tokaları Vitrin 5: Gümüş hamaylı kolyeler ve tesbihler Vitrin 6: Köstekli saat, gümüş halhal, ağızlık, yüzük, sürmedan, tepelik ve bilezik Vitrin 7: Kemençe, yaylı tambur ve yaylı kabak kemane Duvar Vitrini 8: Kılıç ve kalkan Vitrin 9: Manken üzerinde simle dokunmuş kadın kıyafeti, cepken ve sırma işlemeli kadın giysisi Vitrin 10: Cepken ve manken üzerinde iki adet bindallı

Taş Eserler

Taş eserlerin sergilendiği güney ve kuzey kısımda; 17 yüzyıldan kalma Osmanlı kadın ve erkek mezar taşları bulunuyor. Bu mezar taşları sade, sikke başlıklı, mecidiye tipi, kavuklu, fes ve barok başlıklıdır. Burada Osmanlı’nın ileri gelenlerinden Adana Valisi Süleyman Paşazade Ahmet Paşa, Adana Askeri Alaybeyi Miratizade İbrahim Bey, Karaisalı Kaymakamı Hasan Fevzi Bey, Orman Başmüfettişi Akif Efendi ve Adana Defterdarı Sofyalı Mustafa Bey’in mezar taşları da yer alıyor. Batı kısmında ise; Bahripaşa çeşmesi, Taşköprü, Adana Vilayet Konağı, Osmanlı devlet arması, Misis Hanı ve Misis Köprüsü tamir kitabeleri gibi Türk – İslam eserlerini görmek mümkün. Son olarak bahçede; mezar taşları, kûfi, sülüs ve nesih hatla yazılmış kitabe teşhir ediliyor.

Geleneksel Adana Evi Müzesi Ziyaret Günleri

Müzeyi Pazartesi günleri hariç haftanın diğer her gününde, 09.00 – 16.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Adana Etnografya Müzesi Nerededir? Adres: Kuruköprü Mahallesi, Ziyapaşa Blv. No:118, 01060 Seyhan/Adana  Müze Tel: 0322 454 38 56

Geleneksel Adana Evi Müzesi içeriği, 24 Aralık 2018 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha