Adana'da Nerede, ne yenir ne içilir?

Adana'da Nerede, ne yenir ne içilir? içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Gastronomi kategorisinde yer alan Adana'da Nerede, ne yenir ne içilir? yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Adana Kebap:

Adana denilince ilk aklımıza gelen yemek kesinlikle Adana Kebaptır. Adana’da günde en az 1 öğün mutlaka kebap yiyen yüzlerce Adanalı vardır. Öyle birşeydir Adana Kebap, her gün yeseniz yine de yersiniz. Adana’ya ziyarete gelen misafirler, orada bulundukları zaman boyunca her gün kebap yediklerine tanık olunmuştur. Adana’da kebap denilince aklımıza mutlaka klasik kıyma kebabı gelir. Yani, kuşbaşı yada başka birşey isteyecekseniz özellikle belirtmelisiniz. Sadece “kebap” derseniz, mutlaka kıyma kebap gelir masanıza. Adana’da kebap yemek için tavsiyemiz; kokuya doğru gidin, sizi mutlaka en yakın kebapçıya götürecektir.

Lahmacun:

Adana lahmacunu diğer ilimizdeki lahmacunlarla aynı değildir. Ne büyük boydur, ne de fındık boy. Tam orta boy ve yuvarlaktır. Bir porsiyonda 5 tane lahmacun servis yapılır. Birçok kebapçı da  lahmacun servisi de yapmaktadır. Ancak, öğlen veya akşam saatlerinde yemenizi tavsiye ederiz.

Sıkma:

Adana’lı olmayanların gözlemeye benzettikleri bir yiyecektir ama aslında gözlemeyle hiçbir alakası yoktur. İçi peynir ve/veya patates gibi malzemelerden olan sıkma, elde açılan hamurdan yapılır.  Adana’da sıkma ve ayran kültürü vardır. Özellikle yol üstlerinde ve akşamüstleri evlerde atıştırmalık olarak yenir. Sabah kahvaltısında da vazgeçemeyeceğimiz bir lezzet haline gelebilir.

Bici Bici:

Sadece Adana’ya özgü olan Bici Bici rendelenmiş buz, nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur. Son yıllarda Adana’da çok sayıda Bici Bici dükkanı açılmıştır. Olabildiği kadar hafif ve ferahlatıcı bir tatlıdır. Çocukluğumuzda sokaklarda satılan, yazın bayıltıcı sıcak zamanlarının serinletici tatlısını artık yaygın şekilde bici bici dükkanlarında bulmak kolay ve mutluluk verici.

Şalgam Suyu:

 Şalgam, mayalanarak yapılan, mayalandıkça kendine özgü sodamsı keskin tadına gelince içilen bir lezzettir. İşte bu yüzden, iyi şalgama acı konulmaz.

Adana’da tüm restoranlarda bulunan şalgam, aynı zamanda birçok yerde karşınıza çıkacak olan şalgamcı dükkanlarında bulunur. Şalgamcıda içerken şalgamın “tane”lerini tatma şansı da yakalayabilirsiniz.

Şırdan:

Adana’nın en eski ve yöresel yemeklerinden bir tanesi olarak bilinir. Şırdan olarak söylenilse de aslı Şırdan Dolması’dır. Kuzu’nun midesinden yapılan şırdan pek makbuldür. Yaz kış farketmez Adana’nın her köşesinde bir Şırdan satana rastlamak mümkündür. Tadı mumbar dolması gibidir. Adana gece hayatında akşam eğlendikten sonra dönüşlerde mutlaka 3 şeyden biri yapılmaktadır; Kebapçıya uğramak, çorbacıya uğramak, ya da şırdancıya uğramak.

Ciğer:

Adana’da yine  bütün sokaklarda bulunan çiğerci dükkanları, sabah erken saatlerde açılıp gece geç saatlere kadar açıktır. Birbiçer Adana’da kahvaltının ciğerle yapıldığı iddasını doğrulayan, uluslararası üne sahip bir kebapçıdır. Asla derin dondurucuya girmeyen, taze kuzu ciğerlerinden hazırlanan şişler, büyük bir enerji depo eder. Şişlere dizilen ciğerlerin aralarına kuyruk yağı eklenip, isteğinize bağlı olarak pişirilmeden önce üzerine kırmızı pul biber dökülür.      

Adana'da Nerede, ne yenir ne içilir? içeriği, 04 Ocak 2019 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha