Adana'da Doğum Ve Ölüm Gelenekleri
Adana'da Doğum Ve Ölüm Gelenekleri içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Sizin Adana kategorisinde yer alan Adana'da Doğum Ve Ölüm Gelenekleri yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.
Adana’da doğum ve ölümle ilgili hususlar İslam dininin emrettiği şekilde yapılır. Bunun dışında halk eski geleneklerini doğum ve ölümlerde aynen devam ettirir.
Eskiden genç yaşlarda ölenlerin mezar: başına bir bayrak veya kırmızı bir bez bağlarlardı. Ölen yeni gelin ise cenazeye kızın gelinliği örtülürdü. Bundan amaç; genç yaşta hayata doymadan öldüğünü belirtmektir. Türkmenler arasında ölüye mersiye okumak adeti devam etmektedir. Halk arasında ağıt denilen mersiyeler, ya ölümün başında ya da gömüldükten sonra kalan çamaşırların ortaya konması ile söylenir. Gerek bestesi ve gerekse güftesi ağıdı söyleyen kişiler tarafından o anda içten gelerek söylenir. Düzülen bu ağıdı dinleyenler akıllarında tutarlar. Böylece ünlü kişilerin, kazaya kurban gidenlerin, genç yaşta ölenlerin ağıtları uzun süre dillerde dolaşır. Ağıtlardan Birer Örnek: Kara kekil kıvır kıvır Yağlı bağlar devir devir Oniki ay kahır çektim Gelin hakkını helâl eyle Öldüğüne yanmıyorum Ağlatırken Süleyman Gelin öldü duydunuz mu? Kefene koydunuz mu? Yaylada biter yonca Kaplama suratlı beli ince Eliyim ben ne diyeyim adına Ne ettin yavrumu deyince Ölen kişinin eşyalarının bir kısmı hayrına yoksullara camilere vb. gibi yerlere dağıtılır. Köylerde mezarlıktan dönülünce genellikle ağıt yakılır ve bir kurban kesilerek akşama cemaatle yenir. Sofra ortada iken Kur'an okunur, dua edilir. Yemekten sonra ve diğer günlerde hısım akraba, eş dost orada kalarak ölü sahibinin üzüntüsüne ortak olurlar. Adana'da ölü evinde 3-5 gün yemek pişmez komşular sıra ile yemek gönderirler. İlk gün mezarlıktan dönülünce Kur'an okunur, ölünün ruhuna fatiha yollanır. Ölü evinde üçüncü veya yedinci günü yemek ve helva pişirilerek mevlüt okunur. Yemeği ve helvayı yiyenler ölenin ruhuna fatiha okurlar. Bazıları kırk mevlüdünü camilerde okutur, helvayı orada dağıtır. Elli ikinci gece akşam namazı ile yatsı namazı arasında Kur'an okunarak dini akideler yerine getirilir. Ölen kişinin ailesi sosyal durumuna göre yoksulların karnını doyurur, onlara para ve giyecek yardımı yapar. Kimi halı, kilim vs. camilere serilsin diye gönderir. Sosyal yardım kurumlarına yardım yapar, mal bırakır.-
Doğum Gelenek ve Görenekleri:
Adana'da Doğum Ve Ölüm Gelenekleri içeriği, 09 Mayıs 2019 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0