Floresan Işıkları Sağlığınız Nasıl Etkiler?
Floresan Işıkları Sağlığınız Nasıl Etkiler? içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Sağlık kategorisinde yer alan Floresan Işıkları Sağlığınız Nasıl Etkiler? yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.
Floresan lambalar, ofislerde, iş yerlerinde ve AVM plazalarda yaygın olarak kullanılan bir ışık kaynağıdır. Ayrıca kompakt flüoresan lambaların ortaya çıkmasıyla birlikte çoğu evlerde de yaygın olarak tüketiciler tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Floresan lambalar, dayanıklılık ve uzun ömürlü olmalarının yanında diğer ampullere göre daha ekonomiktirler. Dayanıklılığı, normal akkor ampulle kıyaslandığı zaman ampule göre yaklaşık 13 kat daha uzundur. Ama bu kadar uzun ömürlü ve ekonomik olmasının yanında insan sağlığı için inanılmaz derecede zararlı olabilirler. Floresan lambaların zararları nelerdir, beraberce bir göz gezdirelim:
Problem Nereden Kaynaklanıyor?
Geçen yüzyılın son çeyreğinden bu yana, flüoresan ışığına uzun süre maruz kalma ile çeşitli olumsuz etkiler arasında bağlantılar olduğunu gösteren yüzlerce çalışma yapılmıştır. Bu sorunların temeli, yayılan ışığın kalitesine dayanmaktadır. Ortaya atılan teoride; temelde sadece güneş ışığından faydalanan insanlar, yakın bir zamanda elektriğin çoğalmasıyla birlikte, gecenin ve iç mekânların kontrolünü tamamen ele geçirmiştir. Bundan önce çoğu ışık güneşten veya bir alevden geliyordu ve alevler size o kadar fazla ışık vermiyorlardı ve güneşe göre uyanıp ona göre biyolojik saatlerini ayarlıyorlardı. Ampul insanlara, geceleri pencereler olmadan kapalı odalarda veya iş yerinde daha fazla verim alabilecekleri işleri yapma şansını verdi. Floresan ortaya çıktığında bu ışıkla çalışan işletmeler tabii ki ucuz ve dayanıklı bir ışık kaynağına sahip olduklarından dolayı onu benimsemişlerdir. Fakat floresan ışığı güneşin verdiği ışıkla elbette aynı değildir. Güneş bize tam bir spektrum ışığı, yani görsel spektrumun tamamını kapsayan bir ışık verir. Aslında, güneşin sağladığı spektrum bize görsel spektrumdan çok daha fazlasıdır. Akkor ışıklar da güneş kadar olmasa da tam bir spektrum verirler. Floresan lambalar ise oldukça sınırlı bir spektrum ortaya çıkarırlar. Vücut kimyamızın çoğu, gündüz-gece döngüsüne dayanıyor ve bu sirkadiyen ritim olarak adlandırılıyor. Teorik olarak, güneş ışığına yeterince maruz kalmazsanız, sirkadiyen ritminiz berbat olur bu da, hormonlarınızı olumsuz etkiler ve sağlığınızı bozar. Floresan ışığı da bunu yapar.
Sağlık Etkileri
Flüoresan ışıkları altında çalışmayla bağlantılı olarak bozulan vücut kimyası mekanizmasının teorikte neden olduğu bazı olumsuz sağlık etkiler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: • Migren • Göz yorgunluğu • Melatonin supresyonuna bağlı uyku problemleri • Mevsimsel afektif bozukluk veya depresyon belirtileri • Endokrin bozulması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması • Kadınlarda hormonal/adet döngüsü bozulması • Meme kanseri oranlarında ve tümör oluşumunda artışlar • kortizol supresyonu nedeniyle stres, • Cinsel gelişim/ergenlik süreci bozulması • Şişmanlık • Agorafobi (anksiyete bozukluğu) parlayan bir gaz içerir. Elektrik sabit değildir. Gerçekten hızlı atıp, açılan bir elektrikli balast tarafından kontrol edilir. Çoğu insan için, o kadar hızlıdır ki hatta sürekli açık gibi görünmektedir. Ancak bazı insanlar bilinçli olarak göremeseler bile titreşimi algılayabilirler. Ve titrek görüntü bu şikâyetlere neden olabilir: • Migren • Baş ağrısı • Göz yorgunluğu • Stres/anksiyete Ek olarak, flüoresan ampuller, özellikle de ucuz olanlar, ortamınızdaki tüm renkleri değiştirir ve hasta görünümlü hale getirerek yeşil bir tona sahip kılabilirler. Titreşim problemleri, manyetik olanların aksine elektronik balast kullanan flüoresan lambalar kullanılarak iyileştirilebilir. Bir sonraki merak edebileceğiniz konu MİDYE DOLMAYI 7 MADDEDE DAHA İYİ TANIMAK
Floresan Işıkları Sağlığınız Nasıl Etkiler? içeriği, 19 Şubat 2019 tarihinde biadana.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.