2018 Yılının En İyi TED Konuşmaları

2018 Yılının En İyi TED Konuşmaları içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Genel kategorisinde yer alan 2018 Yılının En İyi TED Konuşmaları yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.

2018 Yılının En İyi TED Konuşmaları

TED Talks'ta her yıl yüzlerce konuşma gerçekleştiriliyor ve paylaşılıyor. Şimdiye kadar her biri farklı alanlarda uzman binlerce kişiye ev sahipliği yapan TED'deki bazı konuşmalar gerçekten hayret verici ve bu etkileyicilikleri ile diğerlerinin biraz daha önüne geçiyorlar.

İlham veren, eğlendiren ve düşündüren TED'in, 2018 yılında dijital dünyada popüler olmuş  konuşmalarına birlikte göz atalım.

Alex Honnold - 3000 metrelik dikey bir uçurumdan nasıl tırmandım?

Düşününce sizi yakalayacak bir halat olmadan, 3000 metrelik dikey bir uçurumun ölü merkezinde tek başınıza olduğunuzu hayal edin. Profesyonel dağcı Alex Honnold için bu baş döndürücü sahne on yıl süren bir rüyanın zirvesine işaret etti. Saçları yükselten bir konuşmada, Yosemite'den El Capitan'ın nasıl toplandığını ve şimdiye kadarki en tehlikeli ücretsiz solo tırmanışlardan birini tamamlamasının hikayesini anlattı.

Wendy Suzuki - Egzersizin beyin değiştiren faydaları

Bugün beyniniz için yapabileceğiniz en dönüştürücü şey nedir? Egzersiz! Sinirbilimci Wendy Suzuki böyle söylüyor. Suzuki, spor yapmanın ruh halinizi ve hafızanızı nasıl artırdığının bilimini tartışırken, spor salonuna gitmek için ilham alın ve beyninizi Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyun.

Dolly Chugh - "İyi" bir insan olmayı bırakıp nasıl daha iyi bir insan olunur

Ya "iyi" bir insan olmaya olan bağlılığınız sizi gerçekten daha iyi bir insan olmaktan alıkoyuyorsa? Bu erişilebilir konuşmada, sosyal psikolog Dolly Chugh, etik davranışların şaşırtıcı psikolojisini açıklar - önyargılarınızı tespit etmenin ve hataları kabul etmenin neden zor olduğu gibi - ve hatalarınıza sahip olmakla nasıl daha iyi olmanın yolunu gösterir. Chugh, “Hayatımızın diğer her yerinde, büyümek için kendimize yer veriyoruz - bunun dışında en önemlisi olan yer” diyor.

Prosanta Chakrabarty - Altı dakikada dört milyar yıllık evrim

İnsanlar maymunlardan mı yoksa balıklardan mı evrilmişlerdir? Bu aydınlatıcı konuşmada, iktoloji uzmanı ve TED Üyesi Prosanta Chakrabarty, evrim hakkındaki bazı fiziksel efsaneleri anlatıyor, bu da bizi, hattın sonunun değil, dört milyar yıllık bir sürecin küçük bir parçası olduğumuzu hatırlamaya teşvik ediyor. Chakrabarty, "Biz evrimin amacı değiliz" diyor. "Hepimizi, sadece birbirleriyle değil, soyu tükenmiş akrabalarımıza ve evrimsel atalarımıza da bağlayan görünmez dallarla bağlanmış olan bu eski ve devasa hayat ağacında genç yapraklar olarak düşünün.

Lera Boroditsky - Dil, düşündüğümüzü nasıl şekillendiriyor?

Dünyada konuşulan yaklaşık 7.000 dil var - hepsi farklı seslere, kelimelere ve yapılara sahip. Ama bizim düşündüğümüz şekli veriyorlar mı? Bilişsel bilim adamı Lera Boroditsky, Rusça'da sol ve sağ yerine kardinal yönleri kullanan bir Aborjin topluluğundan - Rusça'da mavi için birden çok kelimeye kadar - dilin cevabını evet diyen dil örneklerini paylaşıyor. Boroditsky, "Dilsel çeşitliliğin güzelliği, bize insan aklının ne kadar ustaca ve ne kadar esnek olduğunu göstermesidir." Diyor. "İnsan beyinleri bir bilişsel evreni değil, 7.000 dili icat etti."

2018 Yılının En İyi TED Konuşmaları içeriği, 16 Şubat 2019 tarihinde biadana.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha