Adana'nın Akarsuları

Adana'nın Akarsuları içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Adana'nın Akarsuları yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Seyhan ve Ceyhan nehirleri dışında da Adana ili sınırları içerisinde Çakıt, Eğlence, Körkün ve Üçürge gibi birçok irili ufaklı akarsu bulunmaktadır.

Gerek Adana içinde doğan gerek komşu illerden gelen bir çok akarsu Seyhan ve Ceyhan nehirleri ile birleşerek Akdeniz’e dökülürler.
  • SEYHAN NEHRİ
Seyhan Nehri Akdeniz’e dökülen ırmakların en büyüğü ve en önemlisidir. İki önemli kolu vardır. Bunlardan birincisi İç Anadolu Bölgesinde Kayseri-Pınarbaşı’nın kuzeyinde doğan Zamantı Irmağı'dır. Kayseri ili sınırları içerisinde Sarız'dan doğarak gelen Göksu Irmağı, Ulukışla’dan doğan Çakıt Çayı, Karaisalı'nın kuzeyinden doğarak gelen Körkün Çayı ve Eğlence Çayları ile birlikte Seyhan nehrini oluşturur. Uzunluğu 8500 km olan Seyhan nehrinin havza alanı ise 20.600 km²'dir. Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralleri kurulmuştur. Seyhan Baraj gölünden sonra Adana kent merkezinin içine giren Seyhan nehri kenti ikiye bölerek güneybatıya yönelir ve Çukurova'nın en batı kesiminde Damlapınar Köyü mevkiinde Adana İçel sınırını oluşturarak 20 km sonra Deliburun mevkiinde Akdeniz'e dökülür.
  • CEYHAN NEHRİ
Akdeniz Bölgesi'nin büyük akarsularındandır. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde Pınarbaşı-Kaynarca su kaynağından doğar. 509 km uzunluğu olan Ceyhan nehri Kahramanmaraş ili sınırları içerisinde çeşitli çay ve derelerle buluşarak büyür. Adana Kahramanmaraş sınırında bulunan Aslantaş Barajından geçtikten sonra Osmaniye-Kadirli civarında Sumbas ve Savrun çayları ile birleşir. Bir müddet Osmaniye-Adana sınırını oluşturduktan sonra Adana ili sınırları içerisine girer. Çukurova'da geniş bir delta oluşturarak Ceyhan ilçesinden geçerek Misis’e gelir ve oradan güneye dönerek Hurma Boğazı'ndan geçer Akdeniz'de İskenderun Körfezine dökülür. Yağış alanı yaklaşık 20 000 km²'dir. Kasım ve aralık aylarında sonbahar yağmurlarının etkisiyle geçici olarak kabarır. Bu aylardaki debisi 50 m³/sn'den 380 m³/sn'ye yükselir. Ocak ayında azaldıktan sonra şubat ayında tekrar yükselir. İlkbahar mevsiminde yağmur halindeki yağışlar ve karların erimesiyle kabarır ve en yüksek akım seviyesine Nisan ayında ulaşır. Mayıs ayından itibaren azalmaya başlar. Ortalama debisi 180 m³/sn'dir Nehir üzerine Aslantaş, Menzelet, Sır ve Berke Hidroelektrik Santralleri kurulmuştur.

Adana'nın Akarsuları içeriği, 03 Mayıs 2019 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha