ADANA: YÖRESEL ŞALGAM SUYU
ADANA: YÖRESEL ŞALGAM SUYU içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Yeme & İçme kategorisinde yer alan ADANA: YÖRESEL ŞALGAM SUYU yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.
Adana Yöresi Şalgam Suyu
ŞALGAM NEDİR ŞALGAM SUYU NE KADAR İÇİLMELİ VE BESİN DEĞERİ NEDİR
Adanının yöresel şalgam suyu yararları ve ev yapımı tarifi
Şalgam suyu hem Adana’nın hemde Çukurova’nın kendine has içeceklerinden birisidir ve bütün Türkiye’de sevilerek tüketilen bir içecek türüdür. Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisi ile yapılan bu içecek Adana ili ile birlikte Mersin ve Osmaniye gibi güney illerinde oldukça yaygındır.
Şalgam suyu lezzetiyle olduğu kadar yararları ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Farklı sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinen şalgamın faydaları saymakla bitmiyor. Peki, birçok yiyecekle birlikte tüketilebilen içeceklerden olan şalgam hangi hastalıklara iyi geliyor?
Şalgamın faydaları şalgam suyu tüketen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Solunum yollarında ferahlama sağlayan şalgam acılı ve acısız olarak tüketilebiliyor. İşte şalgamın bilinen faydalarından bazıları…
ŞALGAM SUYU NEDİR?
Şalgam suyu veya kısaca Şalgam Turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Bir tür pancar olan "şalgam bitkisi" ve "siyah havucun" su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline gelir. Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır. Adana, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur. Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye söylenmekte olup kebap yemekleri birlikteliğinde vazgeçilmez bir içecektir. Adana ve Mersin'de özellikle dört mevsim sokak satıcıları tarafından satılmaktadır. Adana'da, yöreye has içeceklerdendir.
ŞALGAM SUYUNUN YARARLARI
- İştah açıcı özelliği ile kilo almaya yardımcı olur.
- İçeriğinde bulunan laktik asit sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
- Kan dolaşımı için faydalı ve iltihaplanmaların azalmasına yardımcıdır.
- Sağlıklı hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesini engeller ve kanseri önler.
- Mide ve karaciğere için faydalıdır.
- Zengin kalsiyum, potasyum ve demir kaynağı olduğu için kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
- İnflamasyonla mücadeleye yardımcıdır.
- Afrodizyak özelliğine sahiptir.
- İçerdiği A-B-C vitaminleri sayesinde kalp, damar, göz sağlığı ve göz tansiyonu için faydalıdır.
- Vücuttaki toksinleri atar.
- Kolesterolden uzak tutar.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Sigara kullananlarda A Vitamini eksikliğini gidermeye yardımcı olur.
- Akciğer ve bronşları temizler.
- Boğaz iltihaplarına iyi gelir.
- Amfizem ve diğer akciğer rahatsızlıkları gibi ciddi durumların önlenmesine yardımcı olur.
- Böbrek taşının düşürmeye yardımcı olur.
- Güçlü bir antioksidan özelliği bulunan ve tam bir C vitamini deposu olan şalgam suyu vücut bağışıklığını güçlendirir.
- Beyaz kan hücre oluşumunu arttırır.
- Apse, dolama, kan çıbanı ve egzamaya iyi gelir.
Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden hemen önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Bu siyah havuç, şalgamla verildiği takdirde "tane" olarak adlandırılır. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Şalgam'ın Çukurova'da yaygın olarak tüketilmesinin önemli sebeplerinden birisi de bölgenin hava şartlarının, şalgamın mayalaması için uygun olmasıdır. Yazın bir haftada mayalanan şalgam, kışın bir-iki ay içerisinde mayalanmaktadır. Mayasının ideal şekilde tutması ise sadece Çukurova'da mümkün olmaktadır.
Şalgam suyunun zararları nelerdir?
Her şeyin olduğu gibi şalgam suyunun da azı karar çoğu zarar. Fazla içilmesi yarardan çok zarar getirebilir. İçeriğinde fazla tuz bulunması nedeni ile tansiyon hastaları için zararlıdır. Tiroit, mide ve bağırsak hastalarının dikkatli tüketmesi tavsiye edilir. Bünyesi hassas olanların kontrollü içmesi gerekir. Midede yanma ve ağrıya neden olabileceği için gastriti olanların dikkatli tüketmesi gerekir.
Şalgam suyu zayıflatır mı?
Acılı şalgam suyu göbek bölgesindeki yağları eritmekte oldukça etkilidir. Şalgam içerisinde bulunan siyah havuç ve sarımsak yağı, yağ yakımına katkı sağlar. Göbek yağlarından kurtulmak için sabah aç karnına 1 bardak acılı şalgam suyu içmek yeterli olacaktır. Ayrıca zengin lif kaynağı olan şalgam midede tokluk hissi oluşturarak zayıflamayı hızlandırır.
EV YAPIMI ŞALGAM SUYU TARİFİMalzemeler
- 1 adet şalgam
- 1 kg. siyah havuç
- 1 adet orta boy pancar
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1/2 adet ekmek
- 6 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
- Pancarların, havuçların ve şalgamın kabuklarını soyacak yardımıyla soyun.
- Pancar ve şalgamı orta boyda küpler halinde doğrayın.
- Havuçları dikaye bir biçimde dört eşit parçaya bölün.
- Ekmeğinizi temiz bir tülbente sarın.
- Şalgamı hazırlayacağınız kabın tabanına ekmeği, üzerine doğradığınız havuç, şalgam ve pancarı ilave edin.
- Limon tuzu, kaya tuzu ve şekeri de ekleyin.
- Hazırladığınız kabın alabildiği kadar suyu malzemelerin üzerine gezdirin.
- Ağız kısmını sıkıca kapatın ve yaklaşık 15 gün bekletin. Sürecin sonunda ekmeği içerisinden çıkarın ve afiyetle tüketin.
Servis Önerisi
ADANA: YÖRESEL ŞALGAM SUYU içeriği, 25 Ocak 2019 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.