Adana Tarihi " Yağ Cami "

Adana Tarihi " Yağ Cami " içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Adana Tarihi " Yağ Cami " yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Eskiden St. Jacgues adında küçük bir Ermeni kilisesi olan cami medrese kapısının üzerindeki yazıtta yazılana göre 1501’de Ramazonoğlu Halil Bey’in emri ile camiye dönüştürülmüş. Günümüzde bir külliye görünümünde olan camiye ek yapıldıkan sonra 1525’te minaresi, 1558’de Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından medresesi yaptırılmış ve bugünkü halini gelmiştir.

Evliya Çelebi’nin Seyahaname’sinde de geçtiği şekilde eskiden caminin adı Eski Cami imiş. Zamanla Yağ Cami denmesinin nedeni avlu kapısının önünde yağ pazarı kurularak yağ satılmasıymış. Bir başka bilgiye göre ise, bugün şadırvan (abdesthane) olarak hizmet veren kısım St. Jacgues kilisesinin camiye çevrilmesi sonrasında 500 yıldan fazla toprak altında kalmış. Daha sonra yazları halk yaylaya çıktıklarında kışlık yiyeceklerini burada muhafaza etmişler ve uzun zaman da “yağ deposu” olarak kullanılmış. Cami de adını buradan almış. Yağ Cami, Selçuklu Ulu Camileri mimarisinde, yani çok sütunlu cami tipinde bir cami. Dikdörtgen şeklinde olan caminin üç kapısı var. Yapıya sonradan anıt benzeri büyük ve görkemli bir avlu kapısı eklenmiş. Tam bir Selçuklu taç kapısı formunda, iddialı olduğu söylenen bu kapı hemen göze çarpıyor ve mütevazi şekilde yapılan külliye ile tezatlık oluşturuyor. Kapıdan girildiğinde, karşıda ibadet mekanı ile doğu ve batı yönlerinde ise eş nitelikli hücreler ile çevrilmiş büyük bir avlu çıkıyor karşınıza. Avlu kiliseden çevrilmiş ilk camiyi daha sonra yaptırılan ek camiyi, medrese dersliğini, medrese hücrelerini birleştiren bir nitelikte. Avlunun etrafında sıralanan, dershane, mutfak, yatakhaneler ve çeşitli çeşitli hizmet odalarından meydana gelen medresenin bölümleri arasında en ilgi çekici kısmı; kare planlı ve üzeri kubbeli dershanesi. Bu dershane doğuda (girişe göre solda) bulunuyor. Özellikle saçakları devrin ahşap işçiliğini göstermesi bakımından büyük önem taşıyor. Yapı, 1998 Adana-Ceyhan depremi sonrası büyük hasar görmüş ve restore edilmiş. Yağ Cami eskiden medrese olarak kullanıldığından içerisinde öğrencilerin kalması için küçük odalar mevcut. Son yıllarda da yapılan değişikliklerle medresenin doğu kanadında yer alan ve avluya açılan odalar dış cepheye açılan dükkanlar haline getirilmiş. Adana Seyhan’da merkezi bir konumda yer alan Yağ Cami, Eski Belediye Caddesinde bulunan Büyük Çarşı semtinde yer alıyor. Otobüsleri kullanarak veya özel aracınız ulaşabileceğiniz Yağ Cami, Adana ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapıların başında geliyor. Kültürel ve tarihi zenginlikler arasında gerçek adı Saint Paul Kilisesi olan Bebekli Kilise, Bizans döneminden kalmış Ferhattepe Kilisesi, büyük kesme taşlar kullanılarak kare planlı biçimde inşa edilmiş Ağca Mescidi bunlardan bazıları. Ayrıca Kozan’daki Yapım tarihi 16. yüzyıla tarihlenen Küçük Cami, Adana’nın tarihi mabetlerinin en büyüğü Adana Ulu Cami, Memlûk mimarisinin güzel bir örneği Hoşkadem Cami, Bir adı da Sis Manastırı olan Kozan’daki Kilikya Manastırı, Kırkkapı Kilisesi olarak da bilinen Köreken Kilisesi ile 28 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği Sabancı Merkez Camii Adana’da görülmesi gereken yerler arasında. [gallery columns="1" size="full" ids="29676,29677,29673,29675" orderby="rand"]

Adana Tarihi " Yağ Cami " içeriği, 15 Şubat 2019 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha