ADANA ŞAKİRPAŞA KONAĞI

ADANA ŞAKİRPAŞA KONAĞI içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com Gez & Gör kategorisinde yer alan ADANA ŞAKİRPAŞA KONAĞI yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Dönemin Adana Valisi Şakir Paşa tarafından ikamet amaçlı yaptırılan ve Osmanlı son dönem sivil mimarisinin ruhunu taşıyan Şakirpaşa Konağı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın işbirliğiyle 10 ayda restore edildi.

1888-1890 yıllarında Eski Adana'nın batı tarafında "Hacı Seyit'in Bağı" denilen mevkide yaptırılan konak, iki katlı ahşap ve tuğla malzeme ile inşa edilmiş olup, ahşap malzemeleri ile dikkat çekiyordu. Şakir Paşa şehrin bu kenarına konak yaptırdıktan sonra, yakınında bir tren istasyonu yapıldı ve böylece bölge Şakirpaşa Mahallesi oldu. Tarihi Şakirpaşa Konağı aynı zamanda Adana ziyaretlerini gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk'ün de uğrak noktasıydı. Zemin kat ve bir kattan oluşmuş yapının plan şeması karedir, yapının güney ve kuzey yününde olmak üzere iki girişi bulunmaktadır. Tavanlar ahşap, paralel atılmıştır, pencereler orjinalinde kemerli ancak bugün kemer kısımları kapatılarak dikdörtgene dönüştürülmüştür. Doğu yönünde iki oda, batı yönünde ise tek bir oda bulunmaktadır. Orta sofadan kuzey ve güney yönünde açılmış, giriş kapılarının aksında ahşap payandalarla taşınmış ve üç (kuzey, güney, doğu) cepheyi sarmış ahşap terasa açılan kapılar bulunmaktadır. Ancak teras yıkılmış, sadece taşıyan payandalar günümüze ulaşmıştır. Üst kattan dar bir koridorla ulaşılan merdiven kovasına yerleştirilmiş çatı katına ulaşan ahşap merdiven bulunmaktadır. Bu merdiven cihannümaya ulaşmaktadır. Cihannüma ahşap malzemeden yapılmış üst örtüsü ahşap beşik çatıdır. Cihannümadan güney yönünde açılmış kapıdan terasa ulaşılmaktadır. Yapının üst örtüsü ahşap oturtma kırma çatıdır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı günümüzde terk edilmiş durumdadır ve yoğun trafik akışından olumsuz biçimde etkilenmektedir.

ADANA ŞAKİRPAŞA KONAĞI içeriği, 08 Şubat 2019 tarihinde BiAdana.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha