Sağlık

Su Çiçeği (Çiçek Hastalığı) Belirtileri Ve Tedavisi

BU YAZIMIZDA SİZLERE SUÇİÇEĞİ (ÇİÇEK HASTALIĞI) HASTALIĞIYLA İLGİLİ BİLGİ VERECEĞİZ...

Suçiçeği adı verilen hastalık, çoğunlukla çocuklarda görülür ve virüsler vasıtası ile bulaşır. Suçiçeğinde vücudun çeşitli yerlerinde kızarık durumdaki döküntü ve içi sıvı ile dolu olan kabarcıklar meydana gelir. Ayrıca bulaşma oranı oldukça yüksektir. Suçiçeğine neden olan virüs “Herpes grubu virüsü” olarak bilinir. Herpes grubundaki diğer virüsler de sivilce ve zona ile doğrudan ilişkilidir.
Suçiçeği nasıl bulaşır? Suçiçeğine yol açan virüsün tükürük vasıtası ile ve solunum yolundan vücuda alınması sonucu hastalık oluşur. Virüs vücuttaki çeşitli dokularda çoğalarak hastalığın seyrini devam ettirir. Eğer vücuttaki döküntüler vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelmeye başladıysa virüs kana işlemiş demektir. Suçiçeği ne zaman görülür? Genel olarak en fazla 2 ile 8 yaş arasında görülmekle birlikte her döne görülebilir. Hava sıcaklıkları ve kapalı ortam kullanımlarına göre bahar ayları ile kış ayında daha fazla görülür. Bazı istisnai durumlar dışında suçiçeği bir hastada yaşamı boyunca bir kez görülür. Suçiçeği belirtileri nelerdir? Virüsün bulaşmasından belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen 3 haftalık sürece kuluçka evresi denir. Vücutta meydana gelen döküntü benzeri çıkıntılar 3 gün içerisinde içinde sıvı olan kabarcıklara dönerler. Sıvı dolu kabarcıkların etrafında kırmızıya yakın renklerde halkalar oluşur. Daha sonra kızarıklıklar ve kabartılar kaybolur. Ardından da kabarcıkların orta kısımları kabuk bağlar. Döküntülerin ilk ortaya çıkma bölgeleri göğüs ve sırttır. Daha sonra hastalığın seyrine göre kafa, yüz ve bacaklar ile kollarda da görülebilir. Bazı ağır durumlarda dış göz zarı, gırtlak, soluk borusu ve yutakta da ortaya çıkabilir. Döküntüler daha sonra üç hafta içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar ancak bazı durumlarda deride hastalık sonrası çukurumsu izler kalabilir.
Suçiçeği tedavisi: Virüslerden kaynaklanan bir hastalık olduğundan tam olarak bir tedavisi mevcut değildir. Suçiçeğinden muzdarip olanların sabunu bol olan su ile duş almaları önerilir. Bunun yanı sıra hastanın kullandığı çarşaf ve yastık dâhil tüm eşyaları her gün yıkanıp temizlenmelidir. Derideki döküntüleri kesinlikle kaşımamanız önerilir. Tabii tüm bunlardan önce çocukluk döneminde suçiçeği aşısı olunmasında fayda vardır.

                   SUÇİÇEĞİ VİRÜSÜ

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Şaşılık Ameliyatı Risklerinden Korunma Yolları Akıl Sağlığı AI İle Çözülebilecek Mi ? Beyin Hücrelerini Yenilemek İçin Tüketmeniz Gereken Gıdalar Sağlıklı Oruç Tutmanın Yolları Zor İnsanlarla Nasıl Baş Edebilirsiniz? Kalp Hastalığı Yıllarca Belirti Vermeyebilir