Sınavlara çok çalışıyoruz ama bir türlü başarılı olamıyoruz, başarılı olmayı kendi zekamızla alakalı görüp üzülebiliyoruz. Fakat Başaramamak bununla alakalı değil. Çalışıp başaramıyorsanız bu sizin çalışma yönteminizden kaynaklı da olabilir.
Başarıya Giden Yol
Öncelikle kendinize bir hedef belirlemelisiniz ve yapmanız gerekenleri bunun üzerine inşa edin. Başarılı olmak istiyorsanız, zamanınızı, düzenli ve planlı bir şekilde kullanmanız gerekiyor. Başarılı olan insanların mutlaka bir hedefi vardır. Öncelikle hedef belirleyip sonrasında bu hedefe ulaşmak için haftalık, aylık ve yıllık programlar düzenlememiz gerekiyor.
Çalışma Ortamındaki Düzen
Çalışma ortamı çalışmak kadar önemlidir. Nasıl bir ortamda çalışıyorsunuz ya da çalıştığınız ortamda dikkatinizi dağıtan objeler var mı, var ise hemen kaldırın. Çalışacağınız ortamı sizin çalışmanızı sağlayacak ve bu ortamda bulunmak isteyeceğiniz şekilde yeniden düzenleme yapın.
Evde kendinize bir oda veya köşe hazırlayın
Ders çalışırken masa başında çalışın yatarak ya da uzanarak çalışmayın bu öğrenmenizi etkileyecektir. Unutmayın yatarak başarıya ulaşan tek hayvan tavuktur.
Masada dikkatinizi dağıtacak araçları kaldırın.
Çalışma araçlarınızı öncede masanızda hazır olsun.
Özellikle son zamanlarda bir hayli meşgul olduğumuz elektronik eşyaları odanızda bulundurmayın.
Ders Dinlerken Yapmanız Gerekenler
En etkili öğrenme sınıfta başlar. Dersi derste dinlemek sonradan kolay çalışmamıza yardımcı olur.
Derse girmeden önce konular hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir
Konun ana fikrini anlamaya çalışarak öğretmenin üzerinde durduğu konuları not alın. Bu konular muhtemelen sınavlarda karşınıza çıkacaktır.
Önemli olan yerleri renkli kalemlerle belirleyiniz.
Anlamadığınız yerleri mutlaka öğretmeninize sorunuz.
Sınavlarda Başarına Engel Olan Şey Nedir
Müzik dinleyeyim sonra başlarım.
Arkadaşıma internetten bilgi alışverişi yapayım
Biraz uyuyup sonra çalışayım, malum kendimi kötü hissediyorum bu anlamamı güçlendirecek.
Bu konuyu sınıfta iyi bir şekilde öğrendim, artık gerek yok.
En çokta yapılan sınava daha çok var.
Bir de bakmışız ki sınavlar gelmiş o zaman tutuşmaya başlıyoruz. Ve uzun zamana yaymamız gereken bilgileri bir gecede beynimize yüklemeye çalışıyoruz. Sonrasında ne mi oluyor. Bilgiler hepsi birbirine karışıyor ve başarısız oluyoruz. Başarılı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler İçin İpuçları
1. Düzenli Çalışın
Başarılı olmak istiyorsak, düzenli ve programlı çalışmalıyız. Okulda gördüğümüz konuların günlük tekrarlarını yapmalı ve anlamadığımız ya da anlamakta güçlük çektiğimiz konulara daha da ağırlık vermeliyiz.
2. Hedef Belirleyin
Hedefler insanın içsel motivasyonunu artırır ve anlam yükler. Bütün herkes uzun veya kısa vadede hedef belirleyebilmektedir.
3. Plan Yapın
Bunu birçok kez bilinçli veya bilinçsizce yaparız. Her sabah uyandığımızda günümüzü planlarız. Bir okul dönemini veya iş dönemini kafamızda az çok planlarız. Peki hangimiz yaptığımız planları kağıda döküyoruz?
4. Kendinizi Tanıyın
Kişinin kendini bilmesi ve yeteneklerini keşfetmiş olması, neleri daha iyi yapabileceğini bilmesi çok önemlidir. Bu bize hem zaman kazandırır hem de doğru tercihler yapmamıza yardımcı olur.
5. Pes Etmeyin
Birkaç denemede pes edip bırakmayın. Sıkılmak başarının olmanın önündeki en büyük engeldir. Başarısız olunsa bile sabırlı bir şekilde yapılan işler elbet başarıya ulaşacaktır. İstikrarlı olmak başarılı olmanın püf noktasıdır.
6. Arkadaşlarınızı İyi Seçin
Doğru arkadaş seçimi konusunda belki yüzlerce nasihat, onlarca makale okumuşsunuzdur. Bu doğrudur. çünkü iyi insanlar iyi insanlarla iş yapar. Yani her ne kadar işiniz başkalarıyla iletişim kurmayı gerektirmeyecek bile olsa yaptığınız işler diğer insanların hayatına etki edeceği için sonuç olarak yine insanlara ihtiyaç duyacaksınız.
7. Ruh Sağlığınıza Dikkat Edin
Başarılı olmak için ruh sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sürekli hedef ve başarılara odaklanarak sosyal hayatımızdan, sevdiklerimizden, kendimize ayırdığımız zamandan fedakarlık ederek sürdürülebilir başarı yakalayamayız.
8. Mükemmeliyetçi Olmayın
Yapacağınız işte en iyisi olmak zorunda değilsiniz. Olabiliyorsanız bu güzel bişey ama olmuyorsa bile bu sizin başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Önemli olan sizden ne beklenildiği veya sizin kendinizden ne beklediğinizdir. İnsanların parmakla gösterdiği kişiler de bir zamanlarda alanlarının en iyisi değildi sonuç olarak.