Genel

Parmağınızın Kırık Olduğunu nasıl anlarsınız

Parmaklar vücudumuzda şüphesiz en önemli uzuvlarından birisidir. Bir nesneyi tutmak, cisimlere dokunmak ve iletişimde önemli yeri olan parmaklar aynı zamanda kırılmaya ve incinmeye de çok hassastır. Parmaklarda kırık da sık yaşanan problemler arasında yer almaktadır. Parmak Kırılması, Kırık Parmak Belirtileri Nelerdir?

  • Parmakta şişlik
  • Parmağı bükmede zorluk
  • Parmakta kızarıklık veya ısınma
  • Parmakta morarma
  • Parmağı hareket ettirmede zorlanma
  • Dokunurken parmakta hassasiyet oluşması
  • Parmakta ve kırığın olduğu yerde ağrı
  • Parmakta uyuşukluk
  • Parmakta hassas dokularda şişlik
  • Ciltte renk değişimi (morarma vs)

Parmak kırıldıktan yaklaşık olarak 5-10 dakika sonra parmakta kızarıklık ve şişlik meydana gelmektedir. Eğer şişlik devam ederse parmak uyuşmakta ve hareket ettirilirken zorlanılmaktadır. Aynı zamanda meydana gelen şişlik yandaki parmaklara da yayılabilir. Parmak Kırılması, Kırık Parmak Neden Olur? Dokunma, tutma ve çevre ile etkileşimimizi sağlayan parmaklarımız kolayca hasar almaya oldukça yatkındırlar. Aslında elde en sık zarar gören bölge parmaklardır. Parmak kırılması ise parmaktaki bir veya birden fazla kemiğe alınan travma sonucu meydana gelmektedir. Düşme, spor yaralanmaları ve kazalar parmak kırılmasının en yaygın sebepleri arasında yer almaktadır. Parmak kırılması genel olarak beysbol, basketbol ve futbol gibi spor müsabakalarında yer alan kişilerde görülmektedir. Aynı zamanda parmağın kapı arasında kalması veya parmakların çok zorlanması da parmak kırığına yol açabilmektedir. Trafik kazaları gibi büyük travmaya sebep olan durumlarda bir parmakta birden fazla kemikte kırılma meydana gelebilmektedir. Parmak kırığının en yaygın sebebi ise direkt olarak darbe alınması veya parmağın üzerine düşmektir. Kişi ayrıca tam düşeceği esnada düşmeyi engellemek için kolunu veya elini toprağa veya nesneye uzatıyorsa parmakta parmak ucu veya orta parmakta kırılma meydana gelebilir. Spor sonucu meydana gelen kırıklarda en sıklıkla orta parmakta ve parmak uçlarında meydana gelmektedir. Bireysel matkap veya motorlu testereler gibi ağır ekipmanı kullanırken iş kazası sonrası parmak ucunda veya orta parmakta kırılma meydana gelebilir. Osteoporoz (kemiklerin incelmesi ve zayıflaması) veya kalsiyum eksikliği gibi bazı altta yatan sebeplerde kemikleri kırılmaya daha hassas hale getirebilir. Parmak Kırılması Risk Faktörleri Nelerdir? Parmakta kırılma riskini arttıran bir takım faktörler vardır. Ancak bu faktörlere sahip her kişide parmak kırılması olacak diye bir şey yoktur. Parmak kırılması risk faktörleri şunlardır:

  • Kalsiyum eksikliği
  • Eli korumaya almandan mesleki işlerle uğraşmak (testereler, elektrikli el aletleri vb.)
  • Osteoporoz
  • Sporla ilgilenmek (özellikle top sporları futbol, beysbol ve basketbol gibi)

Parmak Kırılması, Kırık Parmak Nasıl Tedavi Edilir? Parmak kırıkları iki grup altında incelenmektedir: el parmağı kırıkları ve ayak parmağı kırıkları. İki tür kırık için uygulanan tedavi yöntemleri farklılıklar göstermektedir. Eğer kırılma ayak parmaklarında meydana gelmişse öncelikle röntgen çekilir. Sonrasında kırık tespitine göre uygun tedavi yöntemine başlanır. El parmağında meydana gelen kırıklarda ise durum biraz farklıdır. Öncelikle ayağın tersine el parmaklarında meydana gelen kırıklarda kırılma sonucu şekil bozukluğu, parmakta renk değişikliği ve ağrı yaşanır. El parmağında meydana gelen kırılma da öncelikle röntgen çekilerek incelenir ve sonrasında röntgen sonuçlarına göre gerekli ve uygun tedaviye başlanır. Parmak kırığı için uygulanacak tedavi tamamen parmağın kırık türüne ve kırılan kemiğe bağlı olarak değişmektedir. Bu durumda gerekli tedavinin yürütülebilmesi için ortopedi cerrahi veya acil servis doktoru kırığın tespitini yapar. Parmak kırığında eğer kırılan kemiklerde yer değişikliği yoksa kırılan kemik komşu parmakla birlikte kırık tahtasına alınır ve bu şekilde 4 hafta beklenir. Tahta çıkarıldıktan sonra ise 6 hafta kadar parmak zorlanmaz. Eğer parmak kırığında kırık kemikler yerinden çıkmışsa öncelikle yapılması gereken iş kırılan parmağın sabitlenmesidir. Birden farklı sabitleme yöntemi bulunmaktadır. İlk olarak kemikler yerine oturtulur ve ardından kırık tahtası uygulanır. Eğer bu yöntem uygulandıktan sonra yine de kemikler yerine oturmamışsa cerrahi müdahale uygulanır. Bu tür cerrahi işlemlerde ise kırık kemiğin sabitlenmesi için vida, çivi, tel veya plaka gibi bazı yardımcı araçlar kullanılır. En doğru aracın kullanımı doktor tarafından hasta ile konuşularak karar verilir. Parmak Kırığı Kaç Günde İyileşir? Parmakta meydana gelen kırıkların iyileşme süresi kişinin yaşına göre farklılık göstermektedir. Örneğin çocuklarda bu tür kırıklarda iyileşme süresi kısayken yetişkinlerde iyileşme yaklaşık olarak 4 ila 6 haftayı bulmaktadır. Kişinin yaşı ileriyse bu süre daha da uzayabilmektedir. Çocuklarda meydana gelen kırığın tespiti için paniğe sebep olmamak için çocuğa söylemekten kaçınılmalıdır. Ayrıca parmak kırığı tedavisine başlanan çocukta hareket engelleyici olarak kullanılan tellerin de parmakta belli bir süre kalması gerekmektedir. Eğer tedaviye ara verilmezse çocuklarda parmak kırığı yaklaşık olarak 7 ile 10 gün içerisinde geçmektedir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Günümüzde Para Olmasaydı Ne Olurdu? Diş eti problemleri bakın nelere neden olur! Kullandığınız tansiyon ilaçları ve antidepresanlar başınızı döndürebilir Dondurma Lekesi Çıkarmanın Yolları İşte Antep fıstığının faydaları Antep Fıstığı Neye iyi gelir Kalp Krizi Sebeplerinin Başında İş Stresi Geliyor