Yeme & İçme

Adana'nın Ünlü İçeceği; Aşlama

Adana yöresine özgü bir içecek türüdür. Meyan kökünden yapılan bir içecek türü olarak bilinir. Yapılışı nedeniyle haşlama olan adı zamanla aşlama haline gelmiştir. Geleneksel kıyafetler giyen seyyar satıcılar tarafından Adana çarşısında halen satışı yapılmaktadır.

Peki Aşlama Nasıl Yapılır?

Aşlama, kaynatmaya ve ilavesine ihtiyaç duyulmadan hazırlanabilen bir içecek türüdür. Meyan kökleri akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırılıp rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbende sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılır. Üç dört saat burada bekletilen meyan kökleri tencerenin içinden çıkartılır. Konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir. Elde edilen şerbetin içinde tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgecin üzerine kullanılmış olan tülbendin bir parçası gerilerek tekrar bir süzdürme işlemi yapılır. Berraklığı korumak için dipteki bir parmak kalınlığındaki tortulu kısım süzdürme işlemine katılmaz. Aşlama, arzu edilirse kokusunu değiştirmek için içerisine çubuk tarçın ve iki - üç karanfil veya nane yaprakları konularak soğuk olarak misafirlere sunulur.

Meyan Kökü Şerbeti Aşlama Haşlama Nasıl Yapılır ve Tarifi

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Adana Lezzeti: Adana Kebabı Adana - Şahmeran Efsanesi ADANA VALİSİ MAHMUT DEMİRTAŞ KİMDİR ? Her Köşe Başında Bulabileceğiniz Lezzet; Adana Kebabı Adana Kedi Batmaz Tarifi Adanalı Efsane: Fatih Terim