Sizin Adana

Adana Yağ Camii

Saint Jacque adına yaptırılmış, bir Haçlı Kilisesidir, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Camii, sade bir mimari yapıya sahiptir.

Adana Yağ Camii Tarihçesi

1558 tarihinde Pirî Paşa tarafından yaptırılmış olan külliyede; kapıdan girildiğinde, karşıda ibadet mekanı ile doğu ve batı yönlerinde ise eş nitelikli hücreler (odalar) ile çevrilmiş büyük bir avlu bulunur. Doğuda (girişe göre sol yanda) medresenin kubbeli dershanesi bulunur. Avlu kiliseden çevrilmiş ilk camiyi daha sonra yaptırılan ikinci camiyi, medrese dersliğini, medrese hücrelerini birleştiren bir niteliktedir. Caminin asıl adının “Eski Cami” olduğu biliniyor. Eski Belediye Caddesi’nde, Büyük Çarşı semtinde bulunan Yağ Cami, Evliya Çelebi seyahatnamesinde de Eski Cami diye anıyor. 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilen kilisenin bitişiğine ve yanı başına Piri Paşa tarafından yaklaşık 57 yıl sonra ilave bir camii ve medresenin inşa ettirildiği ve bu işin 1558 yılında tamamlandığı anlaşılıyor. Minaresinin inşa tarihi ise 1525’dir. Medrese kapısındaki yazıttan anlaşıldığına göre, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey’in buyruğu ile Ermeni Saint Jacgues Kilisesi ‘görülen lüzum üzerine’ camiye çevrilmiştir. Anlaşılan oldukça küçük Ermeni Saint Jacgues Kilisesi mekanı bir süre yörenin cami ihtiyacını karşılıyor fakat sonra yetersiz geliyor. Bunun üzerinde hemen bitişiğine yeni bir cami yapma gereği ortaya çıkıyor. 1525 yılında minaresi 1558 ‘de Piri Paşa tarafından medresesi yaptırılmıştır. Camiye önceleri Eski Cami denilmiş; sonra Yağ Camisi ismini almış. Bunun da sebebi çarşı içinde kurulan yağ pazarının caminin hemen yanında olması ve zaman içinde bu şekilde anılması.

Adana Yağ Camii Mekan Özellikleri

Eski Cami ya da Yağ Camisi Selçuklu Ulu Camileri tipindedir. Henüz lineer tip ve safların uzun tutulduğu camilerin yapıldığı dönemlere ait bir eserdir. Asıl olarak dikdörtgen biçimindeki cami mekanı, kuzey – güney yönünde ikişer’den dört sütun sırası ile beş sahna bölünmüştür. Yüksek kemerleri taşıyan, boyları bir metreyi geçmeyen bu çok basık sütunlar camiye değişik ve loş bir hava vermektedirler. Daha sonraki yüksek kemerli camilerden daha farklı bir iç mekan izlenimi burada ortaya çıkmaktadır. Çok alçak olan sütunlar sivri kemerlerle birbirine bağlanmaktadır. Sahınların üzerini beşik tonozlar örtmektedir ki bu da Ulu Camilerde daima görülen bir özelliktir. Son Cemaat yeri, diktörtgen biçiminde, dört sıra sütunla tam orta bölümün girişe bırakıldığı beş nef’e (sahn’a) ayrılmaktadır. Özellikle saçakları devrin ahşap işçiliğini göstermesi bakımından büyük önem taşır. Medresenin diğer bütün hücreleri beşik tonozlarla örtülmektedir.

Peki Adana Yağ Camii'ye Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinde olduğu için dolmuş, halk ve belediye otobüsleri ile kolay olarak gidilir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşımı kolayca sağlanabilmektedir.

Adana Yağ Camii Adresi

Alidede Mahallesi, 01020 Seyhan/Adana

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

ADANA KARAİSALI İlÇE BELEDİYESİ Adana Posta Kodu Adana'da Bulunan Köprüler Ve Hakkında Bilgi Adana Polis Evi Liman Kenti: Ayas Gazoz Tatlısı Tarifi