Sizin Adana

Adana Şalgamı'nın Faydaları

Şalgam suyu hem Adana’nın hemde Çukurova’nın kendine has içeceklerinden birisidir ve bütün Türkiye’de sevilerek tüketilen bir içecek türüdür. Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisi ile yapılan bu içecek Adana ili ile birlikte Mersin ve Osmaniye gibi güney illerinde oldukça yaygındır. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur. Siyah havuçtan hazırlanan şalgam suyu çok lezzetli bir içecektir. Yaz aylarında soğuk soğuk içimizi serinletirken, et yemeklerinin vazgeçilmez içeceğidir. Adana’nın enfes içeceklerinden biridir Şalgam. Şalgamın Faydaları İnsan sağlığı için pek çok faydaları vardır.

  • İştahı açar,
  • Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
  • B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
  • Mide ve karaciğere faydalıdır.
  • Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
  • Afrodizyak özelliği vardır.
  • 100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
Şalgam'a acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgam'a katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgam'ı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgam'la beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir. Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye ifade edilir. Yapımı; Şalgam suyu yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir. Birinci aşama; Ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir. İkinci aşama; Bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile mayalanmasıdır.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Adana Şifalı Taşlar Adana Halka Tatlı Gazoz Tatlısı Tarifi Adana Ali Nazik Adana Usulü 'İşkembe Dolması' Adana İsmi Nereden Geliyor?