Gez & Gör

471 Yıllık Tarih "KEMERALTI CAMİİ"

Kemeraltı Camii, Ramazanoğlu Piri Paşa’nın emirliğine rastlayan dönemde, Hacı Mustafa Bey tarafından 1548 yılında yaptırılmıştır. Kemeraltı Camii’nin mimari özellikleri, genel olarak klasik Osmanlı mimarisini yansıtır niteliktedir.

Kemeraltı Camisi oldukça sade bir yapı olup, kesme taştan kare planlıdır. Caminin kuzey ve doğu cephelerinde üzerleri kubbeli son cemaat yeri bulunuyordu. Son derece sade olan bu caminin içerisinde önemli bir bezemesi olmadığı gibi minaresi de yanında, kesme taş kaide üzerinde tek şerefeli ve yuvarlak gövdelidir. Yapıldığı dönemde caminin yanında bir de medrese bulunduğu söylenmekte ise de, günümüzde medreseden en ufak bir iz dahi kalmamıştır. Medresenin kitabesi, Adana Müzesi'nde muhafaza altına alınmıştır. Önceleri ‘Tarsus Kapısı’ olarak anılan semte sonradan ‘Kemeraltı’ ismi verildiğinden, cami de bundan dolayı aynı ismi almıştır. Yapıldığı dönemde caminin yanında bir de medrese bulunmasına rağmen bu yapı dönemin Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından yıktırılmıştır. Çokgen mihrap nişini örten mukarnas yaşmağı, basamaklı niş kemerinin iki yanındaki kabartmalı rozetleri ile servi motifleri, mihrap çerçevesini taçlayan dendan sırası ile mihrabın bütünü oldukça göz alıcı bir görünüme sahiptir. Mihrap nişinin köşelerinde sütunçelerin bulunmaması, dikkat çekici bir özelliktir. Yapı günümüze kadar oldukça iyi durumda ulaşmış, ancak yakın çevresindeki özgün doku bütünüyle kaybolmuştur. Caminin içinde olması gereken bezemeler, ne yazık ki günümüze kadar varlığını koruyamamıştır.  

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Adana Hoşkadem Camii Eğlence Dolu 'Harika Kanatlar 2 Müzikali' Çocuk Tiyatro Oyunu Bileti Adana Usulü Sıkma Nasıl Yapılır Adana Yumurtalık İlçesi Adana Sarı Burma Yılan Kalesi - Adana