Sizin Adana

Adana Merkez

Türkiye'deki dördüncü büyük metropolit alan olup ülkenin önde gelen bir ticaret ve kültür merkezidir. Adana'nın merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova'nın merkezinde bulunur. Yaklaşık 5.62 milyon insana ev sahipliği yapan bölgenin büyük bir bölümü, tarıma oldukça elverişli, geniş ve düz bir alandır.

Adana'nın Tarihçesi

Özü itibariyle Tarsus'un tarihçesiyle bir bağlantısı vardır; Seyhan Nehri'ne komşu olan bu iki şehrin konumu nehir tarafından değiştirildiğinden bu şehirler sıklıkla aynı kent olarak anılır ve ismi de asırların seyrine göre değişmiştir. Romalılar döneminde Adana'nın göreceli olarak az bir önem arz etmekteydi ve bu sıralarda bölgenin metropolü konumunda Tarsus bulunmaktaydı. Gnaeus Pompeius Magnus devrinde ise şehir Kilikya korsanları için bir hapishane olarak kullanılmıştır. Birkaç yüzyıl sonra şehirde doğuya giden Roma askeri yolu üzerinde yerel bir istasyon kurulmuştur. Büyük köprülerin, yolların, hükümet binalarının, sulama ve fidanlıkların inşasıyla beraber Adana ve Kilikya bölgenin en önemli ve gelişkin ticaret merkezi haline gelmiştir. Özellikle Kilikyalılar devrinde Ayas (bugünkü adıyla Yumurtalık) ve Kozan (eski adıyla Sis) bölgedeki diğer büyük şehir ve yönetim merkezleriydi.

Ekonomi Adana,

ilk sanayileşen şehirlerden biri olup şu anda Türkiye'nin ekonomik açıdan gelişmiş kentlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Seyhan Barajı'nın inşasıyla ve tarım tekniklerindeki gelişimlerle beraber 1950'li yıllarda tarımsal verimde büyük gelişmeler yaşanmıştır. Büyük çaptaki sanayiler D-400 ve Karataş yolunda inşa edilmiştir. Hizmet endüstrisi, özellikle de bankacılık, bu süreçte gelişmiştir. Adana'nın ismi yüzyıllar boyunca birçok değişiklik geçirmiştir: Adanos, Ta Adana, Uru Adaniya, Erdene, Edene, Ezene, Batana, Atana, Azana, Addane. Bunlar bu şekilde sıralanabilir.

Adana Merkezde Nerelere Gidilir?

Bu sorunun cevabını bulmak gayet basit işte size Adana merkeze yolunuz düştüğünde uğramadan memleketinize dönmek istemeyeceğiniz bir kaç yerin isimleri ve bu yerler hakkında kısa bilgiler; Adana Sabancı Merkez Camii Temeli 13 Aralık 1988’de atılan caminin arsası Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilmiş; Türkiye Diyanet Vakfı’nın girişimleri ve halkımızın bağışları ile caminin yüzde 50’si tamamlanmıştır. Geri kalan kısım da Hacı Sabancı ve onun vefatından sonra Sabancı ailesi tarafından karşılanmış; bu nedenle başlangıçta Merkez Camii olması düşünülen camiye Sabancı Merkez Camii adı verilmiştir. 1998 yılında ibadete açılan Sabancı Merkez Camii, klasik Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Sabancı Merkez Camii, konumu itibariyle Adana’da bulunan ana arterlerin, demir yolunun ve Adana’yı çevre il ve ilçelere bağlayan yolların kesim noktasında ve yüksek minareleriyle uzaktan görünüyor olması dolayısıyla şehrin adeta sembolü olarakda biliniyor. Cami, 28.500 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir. Adana Merkez Park Gürültülü Adana şehrinden kendinize buraya atarak dinlenebilirsiniz. Ayrıca yürüyüş yapabilir çocuklarınızla güzel eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Adındanda anlaşıldığı gibi tam Adana'nın merkezi olarak bilinen biraz doğayı biraz kuşların cıvıltısını  hissedebileceğiniz güzel bir mekan. Geniş ve bol bitki çeşitleri bulunmaktadır. Adana Taş Köprü Adana Yeni Valilik Binasına 3,7 km mesafede bulunmakta olup şehir merkezinden şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. IV yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Dünyanın hâlâ kullanılan en eski köprüsü olarakda biliniyor. Adana’da Seyhan Nehri’nde Seyhan ve Yüreğir yakalarını birleştiren Taş köprü olarakda anılır. Ulu Camii (Ramazanoğulları Camii) 1541 yılında tamamlanan camii, duvarları ve içerisindeki mimarisi ile tarihi dokusunu ve kokusunu korumuş bir yapı. Burası eski şehir bölgesi olarak biliniyor. Bu bölgede de çok önemli bir uygarlık olan Ramazanoğulları’nın geride bıraktıkları en önemli yapılardan birisi Ulu Camii sıradaki durak. Adana Sinema Müzesi Fırsatınız olursa mutlaka görmeniz gereken bu müzede işin ilginç yanı karşılaştığınız afişlerdeki yönetmen, oyuncu, senarist, yapımcı veya kameramanlardan en az bir isim Adanalıdır. Bu durum da Adana’nın Yeşilçam ve Türk Sineması’nda ne kadar önemli bir yer tuttuğunu gözler önüne sermektedir. Seyhan Baraj Gölü Şehrin kuzeyinde kalan bu göl, etrafında yürüyüp, nefes alıp, dinlenmelik bir yer. Araçla gelmek gerekiyor. Göl boyunca küçük küçük seyyar satıcılar her yerde dikkatimizi çekiyor. Özet olarak;Adana Merkeze geldiğinizde eliniz ve gözünüz boş gitmemek istiyorsanız . Bu tavsiyelerimizi dikkate alırsınız.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Adana'da Bulunan Hanlar ve Kervansaraylar Adana Sarı Burma Adana Kurtkulağı Kervansarayı Pozantı Kongresi Adana Arkeoloji Müzesi Adana Lezzeti: Adana Kebabı