Genel

Sigara İzmaritlerini Böcek İlacı Olarak Kullanıyorlar

İnsanlar için atık olan materyaller diğer canlılar adına öldürücü de olabilir, hayat da kurtarabilir. Bunlardan biriside sigara izmariti, kuşlar böcek ilacı olarak kullanıyorlar.

Bu araştırmadan daha önce yapılmış bir çalışmada kuşların sigara izmaritlerini böcek ilacı olarak kullandığı konusunda merakta bırakan ipuçları bulan bilim insanları, bu çalışmayı devam ettirme kararı aldı. Bunun için önce kuş yuvalarında sigara izmariti bulunmadığından emin olundu. Ardından, eski çalışmaya dayanarak 10 yuvaya 70 adet canlı kene eklediler. Bir başka 10 yuvaya 10 adet ölü kene eklendi ve 12 yuva da kenesiz bırakıldı. Bir süre sonra yuvalar incelendiğinde canlı ya da ölü kene bırakılan yuvalara sigara maddesi getirildiği görüldü. Dahası bu kan emicilerin canlı olduğu yuvalarda, ölü parazit içeren yuvalara göre yüzde 40’a kadar daha fazla sigara maddesi eklenmişti. Yuvaya sigara izmariti getirme davranışının daha fazla yavrunun yumurtadan çıkmasına yardımcı olduğu bulundu. Ayrıca, parazitlerle mücadele etmek zorunda kalmayan yavrular daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip oldu.

Kan emicilerden kurtulmanın bir de bedeli var

2014 yılında yapılan önceki araştırmada yuvadaki nikotinin, yavrulardaki kromozomsal anormalliği artırdığı bulunmuştu. Kromozomsal anomaliler yavrularda bazen hasara neden oldu, bazen de olmadı.. Bunun uzun vadeli etkilerini bulmak için ise daha fazla araştırmanın yapılmasını gerekiyor. Sigara izmaritlerinin yere atılması Dünya çapında yaygın bir davranış. İçilen 6 trilyon sigaranın üçte ikisi yere atılıyor ve bunlar pek çok canlı için tehlike oluşturuyor. Bu çalışmadan alınmış bilgilere rağmen genel olarak neden olduğu sorunların büyüklüğüne bakarak izmaritleri çöpe atmanız daha uygun bir davranış olacaktır.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Kışın Bile Terleten Hastalıklar Alkolün Vücuda Etkileri Sevimli Dostlar Kanseri Koklayarak Çözüyor! Hematit Taşı Nedir Ve Faydaları Nelerdir? Huzursuz Bacak Sendromu Bebeğinize Meyveli Yoğurt Vermeyin