Genel

Düzenli Uyumak İçin Ne Yapmalıyız

Çalışanların büyük sorunlarından bir tanesi uyku düzeninin olmaması. Çok Çalıştığımız ve stresli olduğumuz zamanlarda uyku düzeninin olmaması diğer hastalıklara sebebiyet getirebiliyor.

Uyku düzenimizin olması için ne yapabiliriz?  Düzenli ve sağlıklı yaşamak için düzenli bir uyku hayatımızda olması gereken büyük bir gereklilik. Kaliteli uyku, dinlenmiş bir vücut, zinde bir beyin demek. Uyku, vücudumuzun kendini topladığı düzene koyduğu zamandır. günümüzün hemen hemen 3'te 1'ini uyumakla geçiriyoruz. Sadece vücudumuzun da değil ruhumuzun da dinlendiği zamandır. Düzenli uyumamak, uykusuzluk kişinin özel hayatına da yansır. Stresli, bitkin, halsiz, huzursuz ve sıkıntılı olan bir kişi elbette yaptığı işte de verimsiz olur, iş başarısı düşer.  Uyku düzenimizi kurmak için Dikkat edilmesi gereken noktalar;
  • Ne kadar ve nasıl uyuduğunuzu gözden geçirmeniz, kendinizi gözlemlemeniz gerekiyor. Nerelerde değişiklik yapmak istediğinizi belirtiniz.
  • Az veya çok uyursak uyuyalım, uyku düzenimiz için belirli bir saatte uyanmamız gerekiyor. Sabah her gün aynı saatte uyanmak biyolojik uyku saatimizi ayarlamamızı yardımcı olur.
  • Yatak uyumak içindir. Saatlerce telefonda oynamak, sohbet etmek, yemek yemek yada benzeri şeyler için değildir eğer bunları yatağınızda yaparsanız ve alışkanlık haline getirirseniz yatak, kafanızda başka kavramlar oluşturabilir ve yatağa girdiğinizde uykunuz gelmeyebilir.
  • Uyanma saatimizi ayarladıktan sonra birde uyuma saatimiz ayarlamamız gerekiyor. Her gün uyumadan önce uyku saatimizden 15 dakika erken uyumak. Bir yetişkinin ortalama uyuma saati 7-8 saat kadar olarak bilinmektedir. ona göre uyuma saatinizle uyanma saatinizi ayarlayarak belirtebilirsiniz.
  • Kendinizi uykuya hazırlayacak aktiviteler bulmak, bedeninizi gevşetmeye yardımcı olacak, kitap okumak, ılık içecek, ilginizi çeken sakinleştirici bir müzik uykuya geçmenizde yardımcı olacaktır. Televizyon izlemek telefonla oynamak gibi gevşetici şeyler değil. Onlar daha çok uykunuzu açar ve uyanık kalmanızı sağlar.
  • Uykunuz gelmeden önce yatağa girmemek. Yatağa geçtiğinizde saatlerce uyumayıp kıvranacaksanız yatağa geçmeyin.
  • Bedenimizin rahat edebileceği giysiler giymek.
  • Çocuklar ve ebeveynler kendi yatağında yatmalı.
  • Dengeli ve düzenli beslenmek, kaliteli bir kahvaltı ve gün içerisinde dengeli beslenmek. Bu durum sizi gün içinde daha sağlıklı ve zinde hissettirecek.
  • Akşamları veya gün içerisinde kafeinli içecekler tüketmemek.
Günlük alışkanlıklar dışında uyku biyolojik temelli olabilir.  Eğer, uykusuzluğa neden olabilecek biyolojik ve ruhsal bozukluklar (uyku apnesi, narkolepsi, depresyon, anksiyete vb.) varsa doktora ya da uzmana görünmeye çekinmemeniz gerekir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Günün Menüsü; Nezaket Kebabı Tarifi Türkler yan yatıp, 7,5 saat uyuyor Astım atağı riski gençlerde daha yüksek! A Vitamini Eksikliği Bakın Nelere Neden Oluyor! Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler Tahran Her Yıl 25 Santimetre Toprağa Gömülüyor!