Alveolit Nedir?Alveolit diş çekim boşluğu iltihabı demektir. Diş çektirme işlemi sonrasında, boş kalan yerin iltihaplanmasına alveolit denir. Bu durum genellikle diş çekiminden 2-3 gün sonra şiddetli ağrı şeklinde belirti vererek meydana gelir. Diş çekildikten sonra boş kalan yer kan ile dolar ve kan pıhtısı iyileşmeye başlar. Eğer pıhtı bozulursa alvenolit veyahut kuru cep olarak adlandırılan iltihap oluşur. Alveolit hastalığının oluşum sebebi ağız temizliğinin uygun yapılmaması ya da diş çekimlerinin uzun sürmesidir. Dahası diş çekilirken çok fazla anestezik solüsyon kullanılması yoluyla kanamanın engellenmesi de kan pıhtılaşmasının engellenmesine sebep olan sigara içimi, sıcak duş ve çok sıcak yiyecek tüketilmesi gibi sebepler de alveolite sebep olabilmektedir. Alveolit tedavi edilmediğinde diş kaybına sebep ola ciddi bir problemdir. İnsanlarda diş çekildikten (20lik diş dahi olsa) sonra biraz acı yaşamak gayet normaldir. Fakat çekim sonrası ağrı 2-3. günde geçmediyse bu durum alveolit olduğunu gösteriyor olabilir. Alveolit Belirtileri
Diş çekimi sonrası hiç acı yaşanmaması
Diş çekimi sonrası acını 3- 5 gün sürmesi
Acının daha da artması
İştahsızlık
Lenf bezlerinde şişlik
Özellikle sıcak su tüketiminde dişte hassasiyet oluşumu
Aşırı salya üretimi
Genel halsizlik
Vücut ısısında artış
Ağız kokusu
Çene kitlenmesi
Ağızda kötü tat
Özellikle 20lik dişlerin çekiminden sonra oluşan alveolit durumunda şiddetli kulak ağrısı da görülmektedir.
Alveolit Neden Olur? Alveolit nedenleri şunlardır:
Sigara ve alkol kullanımı,
Zorlu geçen diş çekimi,
Diş çekilmesi sonucu oluşan boşluğa aşırı yemek girmesi,
Hekimin hastayı yapması gerekenler konusunda yeterince bilgilendirmemesi,
Aşırı lokal anestezi kullanımı,
Ağız bölgesine olan kan dolaşımın az olması.
Özellikle 20lik dişlerin çekiminden sonra kanlanmanın az olduğu kısımlarda alveolit riski yüksektir.
Alveolit Tedavisi Alveolit; uzman bir diş hekimi tarafından anestezi altında tedavi edilen bir hastalıktır. Diş hekimi; alveolit gerçekleşen bölgeyi uyuşturur ve dişte çekim sonrası oluşan boşuktaki nekrotik dokuları küretle sterilize eder, oksijenli su ve serum ile yıkar. Sonrasında dişte kan pıhtısının oluşması için alveol kemiği kanatılır. Çekim boşluğuna öjonel emdirilmiş gaz iyodoform (ağrı kesici özelliğ vardır) yerleştirilir. Bu işlem sonrası hastada şikâyetler azalana dek birkaç kez pansuman yapılır. Ayrıca uzman diş hekimi bu tedavi sonrası hastayı antibiyotik kullanımına (gargara ve ağrı kesici) başlatabilir. Alveolit En Çok Hangi Dişlerin Çekiminden Sonra Görülür? Alveolit; kanlanmanın en az olduğu yerlerde meydana gelmektedir. Kanlanma; özellikle alt çene azı dişlerinin çekimi sonrasında az olmaktadır. Alveolit Ne Kadar Sürede Geçer? Alveolit dişteki iltihaba göre 7 ila 10 gün arası sürebilmektedir. Alveolit Evde Tedavi Alveolit tedavisinde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar kullanılmadan önce mutlaka doktordan bilgi alınmalıdır. Aksi taktirde köyü sonuçlar meydana gelebilmektedir. Eğer doktor uygun görürse kullanılan ilacın içeriğinde yağ olması durumunda ilaç bir süre sonra çıkarılmalıdır. Bunun sebebi ise yağın ağızda tamamen emilmemesidir. Bunun sonucunda da yani yağ çıkarılmazsa hemen olmasa da birkaç yıl sonra yapılan radyografiler ile bölgede radyolusent defekt oluşabilmektedir. Alveolit Bitkisel TedavisiKaranfil Yağı Karanfil yağı; içerisinde bulunan analjezik ve anestezik özellikler sayesinde alveolit tedavisinde oldukça etkilidir.
Biraz pamuk üzerine birkaç damla karanfil yağı damlatın.
Bunu alveolit yaşanan diş üzerinde 1 dakika bekletin.
Sonrasında pamuğu çıkarın ve ağzınızı ılık su ile durulayın.
Bu yöntemi günde birkaç kez uygulayın.
Siyah Poşet Çay Alveolit sonucu oluşan ağrı siyah poşet çay sayesinde dinmektedir. Siyah çayda bulunan tanin asit özellikleri doğal bir antibiyotik özelliği göstererek dişteki şişlik ve ağrıyı azaltır.
Bir siyah poşet çayı sıcak suda 5 dakika bekletin.
Sonrasında sudan çıkarın ve fazla suyunu bir kaba sıkın.
Ardından buzdolabında 15 dakika beklettikten sonra alveolit meydana gelen diş üzerinde en az 5 ila 10 dakika bekletin.
Uygulama sonrasında ağzınızı (önceden bir kaba sıktığınız) çay ile yıkayın.