Tarih

Mona Lisa Neden Bu kadar Ünlü?

Resimdeki gülüşü ile bilinen ve ününü her zaman koruyan önemli eser Mona Lisa neden bu kadar ünlü sorusunu sorduğumuzda birçok ayrıntı ile karşılaşıyoruz.

Joseph A. Harris, Smithsonian adlı eserinde şunları yazmıştır: "Müzeye ilk defa gelen insanların büyük çoğunluğu bu kitsch ikonu ile bir kültürel arketipe bakmak için gelir. Baktıkları resim, tarihteki tüm sanat eserlerinden daha fazla, çılgın tepkilere, kadim analizlere, kaba taklitlere, skandal yaratan ilhamlara, kaba ticarileştirmeye maruz kalmış bir resimdir. Mona Lisa: Picture and the Myth adlı kitabına Roy McMullen şu cümlelerle başlar: "Mona Lisa, kesinlikle, görsel sanatların kırk bin yıllık tarihi içinde en ünlü eserdir. Dünyanın neresinden olursanız olun, onu görür görmez tanırsınız. Milo Venüs'ünü ve Sistine Çapel'i yerel bir mucizeye dönüştürür ve kart postal olarak en çok satanlar arasındadır ve çözülemeyen uluslararası cinayetler kadar kendine dedektif çeker. Üstelik bu tablo çok uzun zamandan beri meşhurdur. Floransa'da Leonardo'nun atölyesinde henüz bitmemişken, taklitlerine ilham olmuştur. 15.yy'da o kusursuzluğu nedeni ile beşeri değil, ilahi bir eser olarak ilan edilmiştir. 19.yy'ın ortasına geldiğimizde o, bir haç merkezi haline gelmiş, romantik dinsellik, erotizm ve retoriği birleştiren bir kültün ana nesnesi olmuştur. Kesinlikle başka hiçbir tabloya benzemez, onun için bir evrensel fetiş ile bir Hollywood yıldızı arasında bir şey olduğunu söylersek abartmış olmayız."

Mona Lisa Gülüşü

Peki nasıl oldu da Mona Lisa bu kadar meşhur oldu? Bu soruya cevap vermek istediğimizde ilk olarak aklımıza Leonardo da Vinci ile Rönesans Dönemi gelir. Resmin ne zaman yapıldığı tartışmalıdır. 1504 yılında yapıldığı söylense de kimilerine göre 1515 yılı civarında bittiği ileri sürülür. Resimdeki kadının kim olduğu hakkında da tartışmalar vardır. Floransalı bir hanımefendi olduğu da iddia edilir, Francesco del Giocondo'nun karısı olduğu da. Mona bayan ya da hanım demektir. Tüm bunlarla birlikte bir teoriye göre Leonardo da Vinci model olarak kendisini kullanır ve resmi bir aynaya bakarak çizer. Bir başka düşünceye göre Leonardo remi hayalinden çizer. Mona Lisa ile portrelerin tam boy çizilme geleneği yıkılmıştır. Göğüs yukarısının çizildiği resim daha yakından çizmeyi mümkün kılmış ve bu poz Raphael gibi ressamların portrelerinde bile taklit edilmiştir. Aynı zamanda arkaplan da geleneksel yaklaşımdaki çizim yerine uzaktaki ayrıntıların daha az verildiği ve renklerin soldurulduğu bir teknikle çizilmiştir. Böylece Mona Lisa tıpkı canlı bir kadın gibidir. 1911 yılında resim çalınmıştır, korunmasının yetersizliği hakkında eleştiri almış ve resmi getirene ödüller konmuştur. 1913 yılında resim italya'da bulunmuş ve Fransa'ya geri getirilmiştir. Mona Lisa'dan ticari anlamda bir faydalanma vardır. İç çamaşırlarından küpelere kadar her yerde Mona Lisa'yı görebiliriz. Öte yandan Mona Lisa aynı zamanda alaycılığa da maruz kalmış ve kalmaktadır.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Sinema Kültürünü Geliştiren Yönetmenler Kütüphaneler Müdür Yardımcısı Ali Odabaş: Türklerin az okuduğuyla ilgili algı oluşturuluyor Osmanlı’da Minyatür Sanatı Müslüm ‘en çok izlenen ilk 10 film’ listesine girdi Halk kütüphaneleri ‘cep’e taşındı! Göbeklitepe’de ‘altın yıl’ beklentisi