Gez & Gör

Adana'da Bir Gün: Okul Gezisi

Anavarza Antik Kenti

Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti, büyük bir tarihe sahip olsa da günümüze sadece kalesi, surları ve birkaç kalıntısı günümüze kadar gelebilmiştir. Kilikya bölgesinde bulunan antik bir kent özelliği taşımakta ve aynı zamanda Kilikya ovasının önemli merkezleri arasında yer almaktadır. Anavarza geçmişte Anazarba, Aynızarba, Anazarbos isimlerini almıştır. Kent hakkındaki bilgiler genellikle Roma İmparatorluğu sonrasına aittir. Roma öncesi hakkında hiçbir bilgi bulunmamakta... En parlak dönemini 194 yılında gerçekleşen Roma İmparatoru Septimius Severus ile Pescennius Niger arasında yapılan savaşta Severus'un galibiyetiyle sonuçlanmasının ardından yaşamıştır Anavarza. Anavarza Antik Kenti'nin en göze çarpan kalıntıları arasında 20 burçlu devasa sur, sütunlu yol, kilise ve hamam vardır. Özellikle de Anavarza Kalesi en çok ziyaret edilen kalıntılardan biridir. Adana'nın Kozan ilçesinden daha kolay ulaşacağınız Anavarza Antik Kenti, her bir kalıntısında taşıdığı yaşanmışlık izleriyle güzel bir gezi sunacak sizlere.

Adana Taş Köprü

Adana'daki Taş Köprü şehrin adeta simgesi olmuş durumda. Roma döneminden kalma bir eser olan Taş Köprü, şehri gezmek için gelen turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Köprü Seyhan nehri üzerinde bulunuyor. İlk haliyle 21 gözlü olan köprü, nehrin ıslahı nedeniyle 7 gözünü toprağın altında bırakmış ve şu an 14 göz ile varlığını koruyor. Köprü ilk yapıldığı zamanlarda bunun neredeyse yarısı kadar dar bir köprüydü, ancak sonraları genişletildi.

Adana Kalesi

Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Adana, Adana Kalesi'nden ancak sur kalıntılarını günümüze kadar getirebilmiş. Bu haliyle bile tarihi değeri oldukça büyük olan Adana Kalesi, sadece ilk Çağ'larda yapıldığı bilinen bir kalıntı.

Ceyhan Nehri

Ceyhan Nehri de Seyhan Nehri gibi Adana ile özdeşleşmiş Türkiye'nin en önemli akarsularından bir tanesi. Özellikle Adana'ya gittiğinizde Ceyhan Nehri'nin de kenarından geçin ve doyumsuz manzaranın keyfine varın! Uzunluğu 509 km olan nehir, aynı zamanda Çukurova'nın hayat kaynağından biri.

Seyhan Nehri

Seyhan Nehri, Akdeniz'e dökülen en büyük nehir. Nehrin uzunluğu 560 km ve havza alanı 20.600 kilometrekare. Seyhan Nehri üzerinde 3 adet hidroelektrik santrali kurulu. Nehrin kaynağı ise Kayseri'den geliyor. Özellikle yaz aylarındaki bunaltıcı sıcaklarda serinlemek için de sıklıkla gidilen bir nehir Seyhan Nehri.

Adana Büyük Saat Kulesi

Adana Büyük Saat Kulesi, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunmaktadır. Adana Büyük Saat Kulesi, Adana'nın simgeleri arasında sayılan yapılardan sadece biridir aynı zamanda. Adana Büyük Saat Kulesi, Türkiye'deki en uzun saat kulesidir ve uzunluğu 32 metredir. Adana Büyük Saat Kulesi inşasına Ziya Paşa döneminde başlanmıştır ve 1882 yılında Abidin Paşa zamanında tamamlanabilmiştir. Adana Büyük Saat Kulesi tarihte modernleşmenin simgesi olarak görülmüştür. Dönemin belediye başkanı Hacı Yunus'un da inşaat için önemli bir katkısı olmuştur. O zamandan beri, Adana'nın en önemli eserlerinden biri olarak anılmaktadır. Adana Büyük Saat Kulesi kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliğinin ise yaklaşık 35 metre olduğu tahmin edilmektedir. Kulenin inşası sırasında Osmanlıda topraklarında birçok saat kulesi bulunmaktaydı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu Adana Büyük Saat Kulesi. İkincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi'dir.

Yılanlı Kale

Ceyhan Nehri'ni tepeden gören bir konumda bulunan Yılanlı Köprü, büyüleyici bir manzaraya sahip. Günümüze kadar yapısını koruyarak gelmiş olan bu köprüyü görmek size görsel anlamda büyük bir şölen yaşatacak. Eğer kaleye kadar çıkabilirseniz de muhteşem manzarasından çok etkileneceksiniz.

Adana Atatürk Evi Müzesi

Adana Atatürk Evi Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Mart 1923'te Atatürk eşi ile birlikte Adana'ya geldiğinde misafir edildiği ev müzeye çevrilmiştir. Seyhan Caddesi üzerinde 19.yy.'da yapılmış geleneksel Adana evlerinden biri olan ev, Ramazanoğulları'ndan Suphi Paşa'nın evi olup Atatürk'ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiştir. Bu özel ev Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği'nce zamanın Kolordu Komutanı Bedrettin Demirel'in önderliği ve halkın yardımıyla kamulaştırılmıştır. Kamulaştırılan binanın restorasyonu yapılmış ve 1981 yılında Müze Müdürlüğü'ne bağlı bir müze olarak hizmete açılmıştır. Müze'de Atatürk'ün Adana seyahati ile ilgili fotoğrafları, bilgiler ve belgelerle birlikte, etnografik eserler de sergilenmektedir. Adana Atatürk Evi; iki katlı, çıkmalı, kırma çatılı, kagir bir binadır. Bu özellikleriyle bina bakanlık tarafından 'Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı' olarak tescillenerek koruma altına alınmıştır. Müze evin alt katında; çalışma odası ve kütüphane vardır. Üst katında ise; sofa, yatak odası, çalışma odası, basın odası, mücahitler odası, oturma odası, Hatay odası, silah odası, yaver odası, Kuva-yi Milliye odası bulunmaktadır.

Bebekli Kilise

Adana Tepebağ'da yer alan Bebekli Kilise diğer adıyla Aziz Paulus Kilisesi, üzerinde Meryem'in tunçtan heykelinin bulunduğu tarihi bir kilisedir. Bebekli Kilise tahminen 1880-90 yılları arasında inşa edilmiştir. Adana'nın merkezinde yer alan bu kilise İtalyan katolik kilisesidir. Kilisenin tepesindeki Meryem Ana'nın 2.5 metrelik tunç heykeli bebeğe benzetildiği için halk arasında kilisenin ismi Bebekli Kilise olarak söylenmeye başlanmış ve adı bu şekilde kalmıştır. Kilise Pavlus adına yaptırılmıştır. Kilise hem Katolik cemaati, hem de Protestan cemaati tarafından kullanılmaktadır.

 

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Adana Kamhi Çorbası Adana - Şahmeran Efsanesi Adana; Kozan (Sis) Kalesi Adana Küp Şelalesi Adana'nın ana yemeklerinden; Sarımsaklı Fıstık Köfte Dinozor Park