Sizin Adana

Adana Tarihi Büyük Saat Kulesi

Kule kesme taştan yapılmıştır. Uzunluğu 32 metre olan kule kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliğinin 35 metre olduğu söylenir. Saat kulesi dikdörtgen şeklinde taş tuğlalardan yapılmıştır. Kulenin inşası sırasında Osmanlı'da değişik illerde saat kuleleri vardı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu Büyük Saat'tir. İkincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi’dir. Örme işlemi oldukça zor olan küçük taş tuğlalardan imal edilmiş ve yapımından uzun bir süre sonra Almanya’dan özel olarak saat makinesi getirilmiştir. O kadar sağlam yapılmıştır ki 1998’deki Adana depreminden sonra bile ayakta kalmayı başarabilmiştir.

Adana Büyük Saat Kulesi inşasına Ziya Paşa döneminde başlanmıştır ve 1882 yılında Abidin Paşa zamanında tamamlanabilmiştir. Adana Büyük Saat Kulesi tarihte modernleşmenin simgesi olarak görülmüştür. Dönemin belediye başkanı Hacı Yunus'un da inşaat için önemli bir katkısı olmuştur. O zamandan beri, Adana'nın en önemli eserlerinden biri olarak anılmaktadır.


Adana Büyük Saat Kulesi kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliğinin ise yaklaşık 35 metre olduğu tahmin edilmektedir.


Kulenin inşası sırasında Osmanlıda topraklarında birçok saat kulesi bulunmaktaydı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu Adana Büyük Saat Kulesi. İkincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi'dir.

Ulu camii ve kazancılar çarşısının ortasında kalan Büyük Saat Kulesi trafiğe kapalı alanda bulunmakta. Bu çarşı Adana’nın en eski yerlerinden biri. Saat her yarım saatte bir çan şeklinde uyarıyor. Özellikle etrafında Yağ Camii ve Taş köprü gibi önemli tarihi mekanlarda bulunmakta.

Yaz zamanlarında sıcaktan bunalmamak ve Özellikle gece ışıklandırmasını görmek istiyorsanız Akşam üstü gezmenizi tavsiye ederiz. Akşam gezi turunda taş köprüden geçerek 15 dakika da o mistik havayı yakalama şansı çok yüksek.

Büyük Saat Kulesi etrafında Kumaşçılar, şalvarcılar, tespihçiler, tenekeciler, sobacılar, kuyumcu ve yemek yeme yerleri mevcut. Kebap ve tatlı merakınız var ise hem gezi hemde yemek için gezilebilen tarihi mekanlardan biri.

Adana şalvarı almayı, Asma altında Adana Kebap yemeyi ve Sokak tatlıcılarından harika tatlılar yemeyi ihmal etmeyiniz.

 

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Adana - Ramazanoğlu Konağı Adana'nın ana yemeklerinden; Sarımsaklı Fıstık Köfte Adana Karataş Belediyesi Adana Çukurova Üniversitesi Hakkında Adana'nın Merkezi: SEYHAN Adana Ceyhan Ulu Camii